Στο Νομό Δράμας και σε απόσταση 46 χλμ. από τη πρωτεύουσα του εκτείνεται το όρος Φαλακρό που αποτελεί το «βουνό σύμβολο» όλης της περιοχής. Εκεί, βρίσκεται το ομώνυμο Χιονοδρομικό Κέντρο που με την έλλειψη δενδρώδους βλάστησης στην ευρύτερη περιοχή της βάσης του, δικαιώνει απόλυτα την ονομασία του, του προσδίδει όμως μια αξεπέραστη χιονοδρομική γοητεία.

Το Φαλακρό όρος με το αναμορφωμένο πλέον Χιονοδρομικό Κέντρο είναι αναμφίβολα ο καλύτερα αξιοποιημένος τουριστικός πόρος που διαθέτει σήμερα όχι μόνο ο Νομός Δράμας, αλλά η ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο δρόμος που οδηγεί στο κέντρο είναι προσβάσιμος με άσφαλτο, ενώ η διαδρομή είναι μαγική. Οι πλαγιές είναι απότομες και τα φαράγγια απόκρημνα και κατάφυτα. Μικρά κοπάδια άγριων αλόγων ζουν στις βουνοπλαγιές, γεγονός που υπερτονίζει τα κάλλη του Φαλακρού. Με θέα τη Θάσο και το Παγγαίο, σε υψόμετρο 1.745 μέτρων, στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος, το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ιδρύθηκε το 1980 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Δράμας και αποφέρει έναν από τους πιο σημαντικούς πόρους του νομού.

Πρόκειται για το βορειότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, γεγονός που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια χιονοδρομικής περιόδου, η οποία συνήθως διαρκεί από το Δεκέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο. Με την κατάλληλη υποδομή έχει εξασφαλισθεί η κατά το δυνατόν μονιμότερη λειτουργία του κέντρου. Ακόμα και σε περίπτωση αραιών χιονοπτώσεων το Χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργεί κανονικά με εναλλακτικές λύσεις εκείνων των μεγαλύτερων υψομέτρων που κρατούν πολύ χιόνι.

Οι ανταγωνιστικοί παράγοντες σε όρους χιονοδρομίας του Φαλακρού μπορούν να συνοψιστούν στους ακόλουθους:

 • Αριστη ποιότητα χιονιού.

 • Πολλές βορεινές, βορειοδυτικές και βορειοανατολικές πλαγιές – φυσικές πίστες σε υψόμετρο πάνω από 2000 μ.

 • Επικάλυψη του βραχώδους υποστρώματος σε όλη σχεδόν την έκταση με στρώμα χώματος και χορτολιβαδική βλάστηση

 • Απουσία εδαφικών εξάρσεων, ομαλές κλίσεις, εναλλαγές κλίσεων και ποικιλία επιλογών για όλα τα επίπεδα χιονοδρόμων και για όλους τους τύπους χιονοδρομίας.

 • Ανοιχτοί ορίζοντες και υπέροχη θέα από τις πίστες προς βορρά, προς τη λίμνη του ποταμού Νέστου και τα Βουλγαρικά σύνορα. Νοτιοδυτικά προς το υπέροχο Φαράγγι των Πύργων, του κάμπου της Δράμας, το Παγγαίο, την Θάσο, τον Αθω, τη Θάλασσα, τον Όλυμπο.

 • Διαδρομές μεγάλων αποστάσεων μήκους πάνω από 2500 μ. και μεγάλης υψομετρικής διαφοράς από 2232 μ., 1615 μ. σε βορινές πίστες, κατάλληλες για αθλητικές διοργανώσεις.

 • Η μεγαλύτερη στην Ελλάδα διάρκεια χιονοκάλυψης λόγω γεωγραφικής θέσης, αλλά και του μεγάλου υψομέτρου (βάση χιονοδρομικού 1720 μ. και πίστες από 1650-2232 μ.). Οι αλπικές του πλαγιές αποτελούν ιδανικές φυσικές πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, ικανοποιώντας τόσο τους αρχαρίους όσο και τους πιο απαιτητικούς χιονοδρόμους.


Στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργούν επίσης σχολές σκι και καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, εστιατόριο – καφετέρια συνολικής χωρητικότητας 250 ατόμων και ξενώνας με δυνατότητα φιλοξενίας 70 επισκεπτών. Ακόμη, διαθέτει χώρο στάθμευσης 600 θέσεων και ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.

Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί από Πέμπτη ως Κυριακή και τις αργίες από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.


ΤΑ ΣΑΛΕ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ
Το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού διαθέτει τρία Σαλέ:

 • Δύο βρίσκονται στη βάση του χιονοδρομικού. Το ένα λειτουργεί ως καφετέρια εξυπηρετώντας μέχρι και 120  επισκέπτες.
 • Το δεύτερο είναι ένα τριώροφο κτίριο με εστιατόριο στο ισόγειο, καφετέρια και μπαρ με τζάκι στον πρώτο όροφο χωρητικότητας 180 ατόμων και κουκέτες για την διανυκτέρευση και εξυπηρέτηση 80 επισκεπτών στον δεύτερο όροφο.  Το συνολικό εμβαδό του κτιρίου είναι 400 τ.μ
 • Ένα τρίτο σαλέ βρίσκεται στο τερματισμό της τετραθέσιας αποσυμπλεκόμενης καρέκλας σε υψόμετρο 2100 μ. με πανοραμική θέα σε ολόκληρη την περιοχή.
  Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το ποτό του και να θαυμάσει τις σπάνιες ορθοπλαγιές με εξαιρετικά αναρριχητικά πεδία, τον ποταμό Νέστο, το φράγμα της ΔΕΗ, χωριά και οικισμούς στη γειτονική Βουλγαρία, της απολήξεις της Δυτικής Ροδόπης με τα ελληνικά χωριά, το φαράγγι των Πύργων, τον κάμπο της Δράμας, αλλά και μια πανοραμική άποψη του χιονοδρομικού κέντρου .