Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, QU Dongyu, ζήτησε Eπείγουσα αναβάθμιση της πρωτοβουλίας του Σινικού Τείχους της Αφρικής για την αποκατάσταση υποβαθμισμένης γης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Γενικός Διευθυντής μίλησε σε μια εικονική ομιλία στο επενδυτικό φόρουμ του Σινικού Τείχους που πραγματοποιήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του One Planet για τη Βιοποικιλότητα 2021 που φιλοξένησε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουήλ Μακρόν. Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και ο Πρόεδρος της Μαυριτανίας, Mohamed Ould Ghazouani, μίλησαν επίσης στη σύνοδο κορυφής.

Ο Κου τόνισε τη δέσμευση του FAO στην Πρωτοβουλία του Μεγάλου Πράσινου Τείχους , δηλώνοντας ότι ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών είχε συνεργαστεί με τις τοπικές κοινότητες στην περιοχή Σαχέλ για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αποκατάσταση της γης παρέχοντας επιστήμη φυτών και μηχανοποίηση παραδοσιακών γεωργικών μεθόδων για τον μετασχηματισμό συστημάτων και τοπίων γεωργικών τροφίμων.

“Τα τελευταία πέντε χρόνια, εφαρμόσαμε αυτήν την προσέγγιση σε περισσότερες από 400 κοινότητες, βοηθώντας έτσι στην αποκατάσταση περισσότερων από 50.000 εκταρίων υποβαθμισμένων γαιών προς όφελος σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων”, σημείωσε ο Qu.

Με την έγκριση της Αφρικανικής Ένωσης το 2007, το Σινικό Τείχος είναι η εμβληματική πρωτοβουλία της Αφρικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απερήμωσης και την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και της φτώχειας με στόχο την αποκατάσταση 100 εκατομμυρίων εκταρίων έως το 2030. Ο FAO έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην υλοποίηση έργων που συνδέονται με την πρωτοβουλία.

Ο Γενικός Διευθυντής είπε ότι η FAO έχει σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο έργων ύψους 238 εκατομμυρίων δολαρίων που υποστηρίζει άμεσα τους 5 Πυλώνες του Επιταχυντή Σινικού Τείχους και ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων άνω των 1,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποστηρίζει 11 χώρες του Πράσινου Τείχους.

Οι δραστηριότητες του FAO περιλαμβάνουν τεχνική βοήθεια για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων εδαφών σε ολόκληρο το Σαχέλ από τη Μαυριτανία και τη Σενεγάλη στα δυτικά έως το Τζιμπουτί και την Ερυθραία στα ανατολικά της ηπείρου.

Ο Γενικός Διευθυντής τόνισε ότι απαιτείται μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ διεθνών οργανισμών, εθνικών αρχών, του ιδιωτικού τομέα και των τοπικών κοινοτήτων για την προώθηση της καινοτομίας στην πολιτική, την τεχνολογία και τα επιχειρηματικά μοντέλα που θα υποστηρίζουν έργα επί τόπου.

Ο Κου ανέφερε ότι ο FAO συνεργάζεται με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD) και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας του Σινικού Τείχους, σημειώνοντας ότι αυτή η συντονισμένη προσπάθεια θα χρησιμεύσει ως «ναυαρχίδα» της δεκαετίας δράσης SDG και του ΟΗΕ Δεκαετία για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος 2021-2030 , την οποία η FAO ηγείται με το UNEP. Ο FAO θα χρησιμοποιούσε επίσης την πλατφόρμα Hand-in-Hand για την υλοποίηση σχετικών έργων, πρόσθεσε.

“Η Πρωτοβουλία του Σινικού Τείχους είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ταυτόχρονη ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας”, δήλωσε.

Στην ομιλία του στο φόρουμ, ο Πρόεδρος Macron αναγνώρισε τη συμβολή του FAO στην πρωτοβουλία και ζήτησε περισσότερη δράση για την υποστήριξη έργων που θα οικοδομούσαν ασφάλεια και σταθερότητα. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, πρότεινε ότι το Σινικό Τείχος θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες περιοχές σε όλο τον κόσμο, όπως η περιοχή του Αμαζονίου, το Great Barrier Reef της Αυστραλίας και τα αναπτυσσόμενα κράτη Small Island (SIDS).

Ο Ibrahim Thiaw, Εκτελεστικός Γραμματέας του UNCCD, σημείωσε ότι το Σινικό Τείχος θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο σενάριο για την ανάπτυξη, ενώ ο Gilbert Houngbo, Πρόεδρος του Διεθνούς Ταμείου Γεωργικής Ανάπτυξης, ανέφερε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην παροχή επενδύσεων και να γνωρίζει -πως.

Akinwumi Adesina, Πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (AfDB), Moussa Faki Mahamat, πρόεδρος της Επιτροπής Αφρικανικής Ένωσης (AUC), Brian Moynihan, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας της Αμερικής, Yannick Glemarec, Εκτελεστικός Διευθυντής του Green Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης το Ταμείο για το Κλίμα, και ο Abdoulaye Dia, Εκτελεστικός Γραμματέας του Παν Αφρικανικού Οργανισμού για το Σινικό Τείχος.

Μέσω των έργων του, η FAO σκοπεύει να κινητοποιήσει και να ενισχύσει το δίκτυο εκπαιδευμένων εμπειρογνωμόνων που εργάζονται επί τόπου για να υποστηρίξει την ανάπτυξη ικανοτήτων και την αποκατάσταση. Για να βοηθήσει τους αγρότες και τους ποιμενικούς, η FAO προσφέρει επίσης ψηφιακές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο μέσω της πύλης WaPOR που παρακολουθεί την παραγωγικότητα του νερού μέσω της ανοικτής πρόσβασης των δεδομένων που προέρχονται από απόσταση.

Η κινητοποίηση πόρων είναι το κλειδί για την επιτυχία της εφαρμογής της Πρωτοβουλίας του Σινικού Τείχους έως το 2030. Η Πρωτοβουλία στοχεύει στην αποκατάσταση 100 εκατομμυρίων εκταρίων υποβαθμισμένης γης, τη δημιουργία 10 εκατομμυρίων πράσινων θέσεων εργασίας και τη δέσμευση 250 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου άνθρακα.