Άμεσα μέτρα στήριξης μέσω αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ αλλά και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ζητούν τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοκαλλιεργητών και Ελαιοκαλλιεργητών Στράτου «Στράτιος Ζευς».

Εκφράζουν το αίτημα ώστε, όπως αναφέρουν, να μπορέσουν να αντέξουν τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές στον πρωτογενή κλάδο, που αποτελεί τη βάση για την ελπίδα της επίτευξης της ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας.

Επίσης καλούν όλους τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών του νομού να εργαστούν από κοινού.-

Ο εν λόγω νεοσύστατος συνεταιρισμός δραστηριοποιείται στην περιοχή της Δημοτικής ενότητας Στράτου του δήμου Αγρινίου με αντικείμενο την καλλιέργεια εσπεριδοειδών και ελιάς, αριθμεί 50 εγγεγραμμένα μέλη και το ενδιαφέρον από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής είναι μεγάλο.

«Δυστυχώς παρόλα τα σχέδιά μας, ξεκινήσαμε μέσα στην περίοδο του lock down με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλα προβλήματα στην διάθεση των πορτοκαλιών και μανταρινιών, οι εξαγωγές έχουν σταματήσει, οι έμποροι πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καλύψουμε ούτε το κόστος παραγωγής», αναφέρει ο Σύλλογος.

Έστειλε εξάλλου επιστολές προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , αλλά και την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για να γνωστοποιήσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ζήτησε την οικονομική στήριξη των παραγωγών .

Ειδικότερα, ως προβλήματα αναφέρει:

• Πίεση των τιμών λόγω ανταγωνισμού με χώρες όπως Ισπανία, Τουρκία.

• Κατακόρυφη πτώση τιμών (η μέση τιμή αγοράς Ιανουαρίου του 2021 κυμαίνεται στα 0,8 – 0,10 λεπτά )
• Πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων σε αγορές της Ευρωπαϊκής ένωσης λόγω κόστους μεταφοράς και μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

• Αυτή την περίοδο υπάρχουν ακόμη αδιάθετοι περίπου 3.000 τόνοι μόνο στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο συνεταιρισμός , ενώ πλησιάζει η νέα περίοδος συγκομιδής των πορτοκαλιών ποικιλίας «ΒΑΛΕΝΤΣΙΑ»

• Χαλαζόπτωση τους καλοκαιρινούς μήνες και αρκετές βροχές μετά το φθινόπωρο, ο ΕΛΓΑ έχει βάλει πολύ χαμηλά ποσοστά ζημιών με αποτέλεσμα την μαζική προσέλευση των παραγωγών για υποβολή ενστάσεων.

Πηγή: agrinionews.gr