Ένα τελετουργικό λουτρό ηλικίας 2.000 ετών που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ελαιολάδου ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Γεθσημανή, στην Ιερουσαλήμ. 

Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ ξεκίνησε τα αρχαιολογικά της ανασκαφή μετά την ανακάλυψη αρκετών αρχαίων ευρημάτων κατά την κατασκευή μιας σήραγγας με σκοπό τη διευκόλυνση της ροής επισκεπτών από την Εκκλησία όλων των Εθνών (επίσης γνωστή ως Βασιλική της Αγωνίας), που βρίσκεται στο Όρος των Ελαιών , στην κοιλάδα παρακάτω.

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπό την καθοδήγηση των Amit Re’em και David Yeger με τη συνεργασία του Studium Biblicum Franciscanum, ανακαλύφθηκαν μερικά σημαντικά ευρήματα.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα ερείπια μιας εκκλησίας από τη βυζαντινή περίοδο ( 6ος αιώνας μ.Χ.) που βρίσκεται στο τέλος του υπόγειου περάσματος. 

Στα μισά της γκαλερί, αποκάλυψαν επίσης ένα  Mikveh – τη μπανιέρα που χρησιμοποιήθηκε για τελετουργικές βυθίσεις στην εβραϊκή παράδοση – που χρονολογείται από την εποχή της δεύτερης περιόδου του ναού, όταν έζησε ο Χριστός. Το τελετουργικό λουτρό αναγνωρίστηκε εύκολα χάρη στην καλά διατηρημένη τυπική δομή του, μια σειρά σκαλοπατιών που καταλήγουν σε μια λεκάνη.

 « Αυτή η ανακάλυψη πιθανότατα επιβεβαιώνει το αρχαίο όνομα του τόπου, το Gethsemane», δήλωσε ο αρχαιολόγος Amit Re’em. Σύμφωνα με τους εβραϊκούς νόμους καθαρισμού, οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με την παραγωγή ελαιολάδου και κρασιού πρέπει να κάνουν λουτρά καθαρισμού στην ειδική μπανιέρα.

Το Gethsemane προέρχεται από την αραμαϊκή λέξη Gat Shemanim , που σημαίνει« Ελαιοτριβείο, και έδειξε την παρουσία ενός αρχαίου ελαιοτριβείου . Αυτό υποδηλώνει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, το λουτρό χρησιμοποιήθηκε από εκείνους που έκαναν το τελετουργικό αγνό ελαιόλαδο.

Η ανακάλυψη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα μόνα προηγούμενα ευρήματα που εντοπίστηκαν στην τοποθεσία από την ίδια περίοδο ήταν νομίσματα, τα οποία βρέθηκαν από αγρότες που εργάζονταν στον κήπο της Γεθσημανή.