Στους εκατό τόνους ελαιολάδου παραπάνω ανέρχεται η παραγωγή που θα παραχθεί φέτος σε σχέση με την περασμένη χρονιά, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, μια εξέλιξη που δείχνει στην πράξη τη δυναμική ενασχόληση των τρικαλινών τα τελευταία χρόνια με την ελαιοκαλλιέργεια.

Αν και η συνολική παραγωγή δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες περιοχές της χώρας, όπου αυτή ανέρχεται σε χιλιάδες τόνους, ωστόσο είναι ενδεικτική της στροφής παραγωγών στην ελιά. Το 2019 η παραγωγή ελαιολάδου ανήλθε στους 192 τόνους και η εκτίμηση της αρμόδιας διεύθυνσης της Π.Ε. Τρικάλων θα κυμανθεί για το 2020 στους 280-300 τόνους. Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας Διεύθυνσης, τα οποία απέστειλε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2019 οι ελαιώνες αναπτύσσονται σε 12.940 στρέμματα, ενώ το 2020 σε 13.912 στρέμματα. Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία της αύξησης των παραγωγικών καλλιεργούμενων εκτάσεων με ελαιώνες στον νομό Τρικάλων τα τελευταία δύο χρόνια, με συνέπεια και την αύξηση της παραγωγής όχι μόνο επιτραπέζιων ελιών για νωπή κατανάλωση, αλλά κυρίως της παραγωγής ελαιολάδου αρίστης ποιότητας, τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Παπαχατζής.
Διαφαίνεται λοιπόν, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι αφενός η αναζήτηση μιας μόνιμης, πολυετούς, παραδοσιακής, δενδροκομικής καλλιέργειας και αφετέρου η «κλιματική αλλαγή» με τους πιο ζεστούς χειμώνες, ώθησε αρκετούς καλλιεργητές στο να στραφούν στην ελαιοκαλλιέργεια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει το Θεσμοθετημένο Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, HORTLAB» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του διευθυντού του, καθηγητή Δενδροκομίας, Δρ. Αλέξανδρου Παπαχατζή, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, καταγράφηκε μία αλματώδης αύξηση των καλλιεργούμενων – δηλούμενων εκτάσεων στον νομό Τρικάλων καθώς μέσα σε ένα μόνο χρόνο επεκτάθηκε η ελαιοκαλλιέργεια κατά 1.000 περίπου στρέμματα, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των καλλιεργητών.
Αυτό βέβαια είχε σαν αποτέλεσμα, εξηγεί, να αυξηθούν αντίστοιχα και οι ελαιοποιήσιμες ποσότητες, που από σχεδόν 200 τόνους που άγγιζε το 2019 φέτος θα αυξηθεί κατά 100 περίπου τόνους και θα φτάσει τους 280 με 300 τόνους.