Η οροσειρά της Δίρφυς αποτελεί το υψηλότερο νησιωτικό βουνό, με την κορυφή Δίρφη να φτάνει στα 1170 μέτρα. Μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα, το βουνό της Δίρφυς στην Εύβοια, είναι μια εξαιρετική επιλογή για εκδρομήπεζοπορία, ορειβασία και παιχνίδια στο χιόνι.
Λόγω της γεωγραφικής της θέση η Δίρφυς, όπως και ολόκληρο το νησί της Εύβοιας, αντιμετωπίζει έντονες χιονοπτώσεις. Ειδικότερα τους χειμερινούς μήνες το χιόνι είναι πυκνό και η δεσπόζουσα κορυφή Δίρφη μοιάζει πιο ελκυστική.

Μονοπάτι στη Δίρφη χιόνι δέντρο Δάσος από έλατα
Ανεβαίνοντας προς το καταφύγιο της Δίρφυς (Μονοπάτι Σ1)

Ξεκινώντας από τη Στενή Ευβοίας

Αρχικός προορισμός είναι η Στενή Ευβοίας, ένα μικρό ήσυχο χωριό στους πρόποδες του όρους Δίρφυς, το οποίο συνήθως αποτελεί το σημείο συνάντησης για επισκέπτες , ορειβάτες και πεζοπόρους. Στη Στενή μπορείς να προετοιμάσεις τον εξοπλισμό σου και να κάνεις μια στάση για φαγητό, και ζεστό καφέ.
Παράλληλα μπορείς να προμηθευτείς μέλι από τους τοπικούς παραγωγούς και να γεμίσεις τα παγούρια σου με φρέσκο, τρεχούμενο νερόαπό τις πηγές.

Καταφύγιο Δίρφυς - Κορυφή Δίρφη - Πεζοπορία
Το καταφύγιο “Μιχάλης Νικολάου”. Αριστερά πίσω από τα δέντρα διακρίνεται η Δίρφη

Το δάσος και το καταφύγιο της Δίρφυς

Η ανάβαση προς το καταφύγιο μπορεί να ξεκινήσει είτε από τη Στενή, είτε από ψηλότερα σε σημεία που βρίσκονται δίπλα στο δρόμο. Μέσα από μονοπάτια θα διασχίσεις ένα όμορφο και πυκνό ελατόδασος, το δάσος της Δίρφυς, το οποίο θα σε οδηγήσει στο όμορφο καταφύγιο “Μιχάλης Νικολάου”.

Ορειβάτες και περιπατητές στο Καταφύγιο της Δίρφυς
Στο βάθος η κορυφή της Δίρφυς

Η θέα από τα 1120 μέτρα, όπου βρίσκεται το καταφύγιο, είναι εξαιρετική, ειδικά όταν το τοπίο είναι χιονισμένο. Από το σημείο αυτό, μπορείς να παρατηρήσεις τις οροσειρές της Εύβοιας, το Ξεροβούνι και φυσικά να χαζέψεις τη δεσπόζουσα κορυφή Δίρφη.

Δίρφη, το “μικρό Φούτζι”

Για τους πιο τολμηρούς και έμπειρους πεζοπόρους, το καταφυγίου είναι η τελευταία στάση πριν την απαιτητική κορυφή. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, αν επιχειρήσεις μια τέτοια προσπάθεια θα χρειαστείς ορειβατικό εξοπλισμό και κυρίως συνοδεία από έμπειρους ορειβάτες.

Η χιονισμένη κορυφή της Δίρφυς στην Εύβοια - Running Scenes News
H χιονισμένη κορυφή της Δίρφυς

Η κορυφή της Δίρφυς έχει απότομες πλαγιές και κωνικό σχήμα που θυμίζει έντονα ηφαίστειο. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που στην ορειβατική κοινότητα το βουνό αποκαλείται και «Μικρό Φούτζι» από το ηφαίστειο Φούτζι της Ιαπωνίας.

Η κορυφή της Δίρφυς στην Εύβοια χιονισμένη - Δίρφη - Βουνό - Πεζοπορία
Η κορυφή Δίρφη
(κάνε κλικ στην εικόνα για να δεις τη φωτογραφία σε μεγαλύτερη ανάλυση)

Μονοπάτια στη Δίρφη

Για τους λιγότερο έμπειρους η πεζοπορία μπορεί να συνεχιστεί, είτε προς τις πλαγιές, είτε προς τα μονοπάτια που οδηγούν χαμηλότερα στο βουνό.

Κατηφορίζοντας από το καταφυγίο, ο δρόμος οδηγεί στο μονοπάτι Σ2 και σε ένα δάσος με καστανιές και πλατάνια. Αν η πεζοπορία πραγματοποιείται κατά τους χειμερινούς μήνες, στη διαδρομή θα συναντήσεις αρκετά μικρά ρυάκια που μεταφέρουν τα νερά τους στον Λήλα ποταμό.

Ρυάκι στο Δάσος της Δίρφυς στην Εύβοια
Πλατάνια και μικρά ρυάκια στο μονοπάτι Σ2

Από τη Στενή ξεκινούν 3 βασικά μονοπάτια (Σ1, Σ2, Σ3) τα οποία οδηγούν στην κορυφή (Σ1), στο καταφύγιο (Σ1,Σ2) και στο Ξεροβούνι (Σ3) που βρίσκεται “απέναντι” από την κορυφή της Δίρφης.

Δρόμος στη
Κατηφορίζοντας από το Καταφύγιο
Πεζοπόρος σε εκδρομή στη Δίρφη βουνό Εύβοιας
Πεζοπορία στη Δίρφη βουνό Εύβοιας

Εκδρομή στη Δίρφη το βουνό της Εύβοιας

Αν σου αρέσει το βουνό και αναζητάς μια διαφορετική εκδρομή η Δίρφυς είναι μια εξαιρετική επιλογή.
Στη Δίρφη μπορείς να πεζοπορήσεις , να τρέξεις και να απολαύσεις τις ομορφιές του υψηλότερου νησιωτικού βουνό της Ελλάδος.

Τους χειμερινούς μήνες το χιονισμένο τοπίο είναι εξαιρετικό. Ωστόσο και την άνοιξη η Δίρφυς θα κρύβει αρκετές ομορφιές.

Πηγή: running-scenes.gr