Όπως είναι γνωστό, οι αγρότες είναι όμηροι των διαθέσεων του καιρού και κάθε φορά που αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα, εμφανίζονται ανήσυχοι για την παραγωγή τους.

Πόσο μάλιστα όταν έχει προηγηθεί μία ασυνήθιστη για την εποχή καλοκαιρία και σε σύντομο χρονικό διάστημα ακολουθούν τα χιόνια και ο παγετός, όπως προέκυψε τώρα με τον «Λέανδρο». Το δυσάρεστο είναι ότι οι παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε καλλιεργητικές φροντίδες που θα προστατεύσουν την παραγωγή τους.

Ενδεχομένως κάποιοι ψεκασμοί με αντιπαγετικά να βοηθούν στην όσμωση των κυττάρων και να προσφέρουν μία τυπική προστασία στα φυτά, αλλά λόγω υψηλού κόστους και αναμφίβολης αποτελεσματικότητας σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, δεν προτιμώνται. Σύμφωνα πάντα με γεωπόνους του νομού «τα προϊόντα που κινδυνεύουν από την παγωνιά είναι περισσότερο τα δέντρα (αμυγδαλιά – ροδακινιά και σε δεύτερο βαθμό βερικοκιά) και τα υπαίθρια κηπευτικά (τα θερμοκηπιακά συνήθως προστατεύονται).

Τα φυτά στα δέντρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που προηγήθηκαν, ξεγελάστηκαν και δεν έπεσαν σε λήθαργο, με αποτέλεσμα ο παγετός να κινδυνεύει να τα αποτελειώσει.
Επίσης, η έντονη υγρασία που παρατηρείται, σε συνδυασμό με το αυξημένο ψύχος που προβλέπεται, αναμένεται να δημιουργήσει έντονο μυκητολογικό πρόβλημα με τον εξώασκο και άλλους μύκητες, ενώ αργότερα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας κάποιοι οφθαλμοί ενδέχεται να καταστραφούν με αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή.

ΜΠΡΟΚΟΛΟ – ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
Το κύριο πρόβλημα στο μπρόκολο και στο κουνουπίδι είναι η πρωιμότητα λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών του Δεκεμβρίου. Οι παρατεταμένες μέχρι στιγμής θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο όγκος των παραγώμενων προϊόντων και να μειωθούν οι τιμές. Μικρότερο δε, είναι το πρόβλημα όσον αφορά τις μυκητολογικές ασθένειες λόγω υγρασίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο κακός προγραμματισμός στις συγκομιδές με μεγάλες ποσότητες, τόσο στο κουνουπίδι όσο και στο μπρόκολο, να μένουν στο χωράφι ασυγκόμιστες.

Το γεγονός ότι δεν πρόλαβαν οι παραγωγοί να συγκομίσουν έχει ως αποτέλεσμα η κεντρική ανθοκεφαλή να ξεπεράσει το κατάλληλο προς συγκομιδή στάδιο, να ξεκινήσει η άνθιση και να υποβαθμιστεί η ποιότητα του προϊόντος. Πάντως η μεγάλη πρωιμότητα φαίνεται από τις συγκομιδές, που έχουν ξεκινήσει ήδη για μπρόκολα και κουνουπίδια, αν και προγραμματίζονταν να κοπούν τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγή: thessaliatv.gr