Μια μαχητική δύναμη ακρίδας που συγκεντρώθηκε από χώρες της Ανατολικής Αφρικής για την καταπολέμηση μιας εισβολής στο παράσιτο που καταστρέφει τις καλλιέργειες κινδυνεύει να σταματήσει τις δραστηριότητές της καθώς η χρηματοδότηση για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της στεγνώνει, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) προειδοποίησε σήμερα.

Χωρίς επιπρόσθετη χρηματοδότηση για καύσιμα, χρόνο πτήσης και ώρες πιλότου, τα 28 αεροπορικά αεροπλάνα που περιπολούν τώρα τους ουρανούς για να εντοπίσουν και να ψεκάσουν σμήνη ακρίδων θα μπορούσαν να σταματήσουν να λειτουργούν τον Μάρτιο, δήλωσε ο Οργανισμός στους συνεργάτες σε μια εικονική ενημερωτική εκδήλωση σήμερα.

“Η μηχανή καταπολέμησης ακρίδων που έχει συναρμολογηθεί στην Ανατολική Αφρική είναι πλέον πλήρως εξοπλισμένη και ικανή να συγκρατεί, να καταστέλλει και πιστεύουμε, τελικά να τερματίσει αυτήν την αναταραχή”, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του FAO Laurent Thomas

“Οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσει την ικανότητα σε χρόνο ρεκόρ. Τα σμήνη έχουν μειωθεί μαζικά σε αριθμό και σε μέγεθος. Θα ήταν τραγικό να πετάξουμε αυτά τα επιτεύγματα καθώς τα έθνη της Ανατολικής Αφρικής αρχίζουν να βλέπουν το φως στο τέλος της σήραγγας. “, Είπε ο Τόμας, προσθέτοντας:” Υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα να τερματίσουν αυτή την άνοδο φέτος, αλλά πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, χωρίς να παρασύρονται. “

Περίπου 33,8 εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη χρηματοδότηση θα χρειαστούν για να επιτευχθεί αυτό μέχρι τον Ιούνιο, ο FAO ενημέρωσε τους ανθρωπιστικούς εταίρους στη σημερινή ενημέρωση, προτρέποντάς τους να βοηθήσουν την Ανατολική Αφρική και την Υεμένη να περάσουν τον τελευταίο μίλι του μαραθωνίου της ερήμου.

Ένα κβαντικό άλμα στην ετοιμότητα

Όταν το πρώτο κύμα ακρίδων εξερράγη για πρώτη φορά σε όλη την Ανατολική Αφρική στις αρχές Ιανουαρίου 2020, τροφοδοτούμενο από έντονες βροχοπτώσεις από έναν ασυνήθιστα κυκλώνα στα τέλη της σεζόν, πολλές χώρες είχαν ελάχιστη ή καθόλου ικανότητα παρακολούθησης των κινήσεων των παρασίτων ή την αύξηση των δραστηριοτήτων ελέγχου σε κλίμακα. Πράγματι, οι περισσότεροι δεν είχαν δει μια ακρίδα τέτοιου μεγέθους σε πάνω από 50 χρόνια.

Τώρα, ένα χρόνο μετά, με την υποστήριξη του FAO κατάφεραν να αποσπάσουν μια δύναμη μάχης ακρίδας στον αέρα και στο έδαφος που περιλαμβάνει 28 αεροπλάνα και ελικόπτερα, 260 επίγειες μονάδες και περίπου 3.000 πρόσφατα εκπαιδευμένους χειριστές και χειριστές ελέγχου.

Πάνω από 6.000 ώρες αεροπορικών ταξινομήσεων έχουν μεταφερθεί σε σημείο και ψεκάζουν προσβολές από το παράσιτο. Νέες καινοτομίες όπως τα ψηφιακά εργαλεία eLocust3, δορυφορικές εικόνες, τεχνητή νοημοσύνη και μοντέλα τροχιάς έχουν αξιοποιηθεί για να αναφέρουν ακρίδες σε πραγματικό χρόνο και να παρέχουν χάρτες προσβολών, περιοχών αναπαραγωγής και διαδρομών μετανάστευσης.

Περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια εκτάρια γης έχουν υποστεί επεξεργασία στην Ανατολική Αφρική και την Υεμένη από την έναρξη της εκστρατείας τον Ιανουάριο του 2020.

Ο FAO εκτιμά ότι αυτές οι προσπάθειες βοήθησαν να αποφευχθούν οι απώλειες καλλιεργειών και γαλακτοκομικών αξιών ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διασφαλίζοντας τη διαβίωση 28 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το 2021 δεν είναι το 2020 ξανά

Ενώ οι ακρίδες παραμένουν απειλή, η Ανατολική Αφρική ξεκινά από το 2021 σε πολύ καλύτερη βάση.

Η αύξηση που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο διατηρήθηκε από σταθερά ευνοϊκές καιρικές συνθήκες έκτοτε, προκαλώντας έναν καταρράκτη αναπαραγωγής που είδε έναν ασυνήθιστα μεγάλο πληθυσμό του παρασίτου να διασκορπίζεται και να παραμένει σε ολόκληρη την περιοχή, παρά τις επιτυχημένες επιχειρήσεις ελέγχου μεγάλης κλίμακας που κλιμακώθηκαν για να αντιμετωπίσουμε την απειλή.

Και τους τελευταίους μήνες, οι έντονες βροχές και ένας άλλος κυκλώνας στα τέλη της σεζόν πυροδότησαν έναν νέο γύρο αναπαραγωγής, προκαλώντας περισσότερα σμήνη. Ως αποτέλεσμα, η Κένυα και η νότια Αιθιοπία εισβάλλονται επί του παρόντος, αφού νίκησαν την πρώτη εισβολή πέρυσι. Ακόμη και η Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας γνώρισε πρόσφατα ένα σμήνος στα βορειοανατολικά.

Ωστόσο, παρά την ανανεωμένη δραστηριότητα, η κατάσταση σήμερα δεν είναι καθόλου ίδια με εκείνη πριν από 12 μήνες, χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη των χορηγών , σύμφωνα με τον FAO.

Πρώτον, οι χώρες της περιοχής είναι τώρα προετοιμασμένες, εξοπλισμένες και έτοιμες.

Δεύτερον, οι αριθμοί των ακρίδων ερήμων είναι πολύ μειωμένοι, με λιγότερα σμήνη μειωμένης πυκνότητας και μεγέθους.

Για παράδειγμα, ένα μεγάλο σμήνος που εντοπίστηκε πέρυσι στην Κένυα κάλυψε 240.000 εκτάρια γης, μια έκταση μεγέθους του Λουξεμβούργου. Σήμερα, ωστόσο, οι ομάδες ελέγχου αντιμετωπίζουν μικρότερα σμήνη 100-1000 εκταρίων περίπου κάθε φορά.

«Την τελευταία φορά που η Αφρική είδε μια άνοδο ακρίδων να πλησιάζει αυτήν την κλίμακα, στο Σαχέλ, χρειάστηκαν δύο χρόνια και περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια για να τεθεί υπό έλεγχο. Αυτή η άνοδος ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αλλά η Ανατολική Αφρική είναι έτοιμη να το τερματίσει – υπό την προϋπόθεση ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να κρατήσει αυτά τα αεροσκάφη να πετούν “, δήλωσε ο Τόμας του FAO.