Στην κεντρική πλατεία του Παλαμά έκαναν την εμφάνισή τους τα τρακτέρ σήμερα το μεσημέρι μετά από το κάλεσμα της ΕΟΑΣΚ σε αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ και σε άλλες περιοχές της Καρδίτσας επικρατεί αναβρασμός.

Βασικό αίτημα των αγροτών είναι η αποζημίωση των καταστροφών του “Ιανού” στο 100% της χαμένης παραγωγής και η ολική κάλυψη των φετινών μεγάλων απωλειών.

Κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν και το σαββατοκύριακο, όμως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσέλευση ήταν περιορισμένη.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κώστα Τζέλλα στο karditsalive.net σήμερα Τετάρτη 20 Ιανουαρίου αναμένεται να κινηθεί ο κύριος όγκος των τρακτέρ΄ κάθε χωριού προς τα σημεία συγκέντρωσης.

Ο αγροτικός κόσμος, δήλωσε ο κ. Τζέλλας, βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα, μπροστά στο τεράστιο μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και γνωρίζει πως μόνο μέσα από την διεκδίκηση θα μπορέσει να έχει αποτελέσματα η προσπάθειά του.

Βρισκόμαστε, συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, σε συνεννόηση τόσο με άλλες Ομοσπονδίες όμορων νομών όσο και με την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, προκειμένου να υπάρξει ένας γενικότερος συντονισμός και το επόμενο διάστημα, μέχρι τέλος Ιανουαρίου, θα ληφθούν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις μας, χωρίς να αποκλείεται καμία μορφή κινητοποίησης.

Επιπλέον κ. Τζέλλας ανέφερε στο karditsalive.net πως οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες στην Αγία τριάδα, είναι απογοητευτικές και απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τους αγρότες της περιοχής διαπίστωσε ότι ο ΕΛΓΑ εκτίμησε στο 25% με 30% της πραγματικής ζημιάς και αυτό έχει δημιουργήσει προβληματισμό και αγανάκτηση.

Οι διεκδικήσεις

– Καταβολή αποζημιώσεων για καταστροφή πάγιου κεφαλαίου και αγροτικών γαιών όχι μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά σε όλους τους παραγωγούς διότι από αυτόν τον διαχωρισμό πλήττονται μόνο οι μικροκαλλιεργητές συνταξιούχοι η επαγγελματίες.

– Επίσπευση όλων των διαδικασιών για κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στο Νομό Καρδίτσας για να μην εμφανιστούν ξανά τα νέα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, επειδή δεν έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα αναχώματαστους ποταμούς Καλέντζη και Ενιπέα στην τελευταία κακοκαιρία πλημμύρισαν περίπου 8000 στρέμματα στην περιοχή μεταξύ Μακρυχωρίου και Ψαθοχώρας, αλλά και στα Ορφανά.

– Άμεση έναρξη όλων των απαιτούμενων έργων αποκατάστασης των αρδευτικών δικτύων που καταστράφηκαν στο Νομό.

– Γρήγορη ολοκλήρωση όλων των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στον Θεσσαλικό κάμπο για επίλυση του τεράστιου προβλήματος του υδατικού ελλείμματος και κατασκευή των Φραγμάτων Μουζακίου, Συκιάς και Σκοπιάς στα Φάρσαλα.

– Θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροτικά προϊόντα και «σπάσιμο» των καρτέλ δεδομένου ότι σε βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι και λόγω πανδημίας και «Ιανού» ήταν εξευτελιστικές.

– Δραστική μείωση του σημερινού πολύ υψηλού κόστους της παραγωγής των τιμών μέσων και εφοδίων και θέσπιση μέτρων στήριξης των αγροτών όπως το αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο και το μειωμένο ηλεκτρικό ρεύμα. Ο κ. Τζέλλας τόνισε ότι στον προϋπολογισμό του 2021 που ψηφίστηκε στη Βουλή, δεν υπάρχουν σχετικές προβλέψεις, οπότε και του χρόνου οι δυσκολίες παραμένουν ίδιες.

– Άμεση διακοπή των αγροτοδικείων που συνεχίζονται. Όπως είπε ο κ. Τζέλλας, μέσα στο Γενάρη θα γίνουν δυο δικαστήρια, ενώ τον Μάρτιο θα εκδικαστεί υπόθεση στο Εφετείο Λάρισας όπου κατηγορούμενος είναι και ο εκλιπών γνωστός Καρδιτσιώτης αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.

Πηγή: karditsalive.net