Η Πρέσβειρα της Κίνας είχε αποστείλει επιστολή στην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων προκειμένου να συναντηθούν και να καθορίσουν από κοινού ένα πλαίσιο συνεργασίας σε τουριστικό, εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο, με αφορμή την έλευση του 2021 και με δεδομένη την παλαιότερη σχέση της κας Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κι αυτό διότι, το 2021 είναι επετειακό έτος για την Ελλάδα, λόγω της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, ωστόσο έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Κίνα, καθώς έχει ανακηρυχθεί ως έτος Πολιτισμού και Τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Από πλευράς της Περιφερειάρχη αναδείχθηκε η σχέση των Κινέζων με τα νησιά του Ιονίου και υπογραμμίστηκε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους γενικότερα για τη χώρα μας και ειδικότερα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Το μεγάλο διακύβευμα της συνάντησης της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου με την Κινέζα Πρέσβειρα, Zhang Qiyue, ήταν το πώς θα γίνει με τον καλύτερο και ασφαλέστερο -λόγω Covid19- δυνατό τρόπο το οργανωμένο άνοιγμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην κινεζική αγορά.

Η κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου υπογράμμισε στην Πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ότι υπάρχουν δύο συνδετικοί κρίκοι με την Κέρκυρα, που δεν είναι άλλοι από το κουμ-κουάτ και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, εξάλλου, προετοιμάζονται δύο σημαντικές εκθέσεις για το εγγύς μέλλον, μία έκθεση ζωγραφικής και μια έκθεση πορσελάνης, κάτι που σημαίνει ότι το εν λόγω Μουσείο μπορεί ν’ αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της καλύτερης τουριστικής προσέγγισης της κινεζικής αγοράς από την Π.Ι.Ν.

Παράλληλα, ένας τομέας, που απασχόλησε τη συνάντηση των Zhang Qiyue και Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ήταν αυτός της παρουσίασης και προώθησης των επτανησιακών αγροτικών προϊόντων και η εξαγωγή τους στην κινεζική αγορά.

Όπως εξήγησε η κα Zhang Qiyue στην Περιφερειάρχη Ι.Ν., οι Κινέζοι τουρίστες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα τοπικά προϊόντα, αλλά και για την προέλευσή τους, τα συστατικά τους και την επεξεργασία τους.