Σύμφωνα με ιατρική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό “Cancer”, η μεσογειακή διατροφή ενδέχεται να συμβάλλει στον περιορισμό του κινδύνου για εμφάνιση πιο επιθετικών μορφών καρκίνου του προστάτη. Ως βασική παράμετρος θεωρείται η χαμηλή περιεκτικότητα της σε κορεσμένα λιπαρά.

Σύμφωνα με τον Dr. Phillip Vigneri, εξειδικευμένο ιατρό στον καρκίνο του προστάτη στο Staten Island University Hospital της Νέας Υόρκης, όσο λιγότερα κορεσμένα λίπη καταναλώνει κάποιος τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει επιθετικές εκδοχές του εν λόγω καρκίνου, όπως απέδειξε σχετική έρευνα στην Ιαπωνία, της οποίας η διατροφή χαρακτηρίζεται επίσης από χαμηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών.

Η έρευνα που διεξήχθη σε βάθος 3ετίας στην Αμερική διενεργήθηκε από το κέντρο καταπολέμησης καρκίνου Anderson στο Texas και έλαβε δείγματα από 410 ασθενείς. Τα πορίσματά της κατέδειξαν ότι όσοι εκ των ασθενών (πάσχοντες από ήπια μορφή καρκίνου) ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ψάρια εμφάνισαν πολύ μικρότερο κίνδυνο επιδείνωσης και ανάγκης για επιθετικότερη θεραπεία.

Η μεσογειακή διατροφή είναι εξαιρετικά ισορροπημένη, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και συμβάλλει στη γενικότερη υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Ήταν ευρέως γνωστή ως τώρα η συμβολή της στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, της υπέρτασης κ.λ.π.

Η ερευνητική επαλήθευση της συμβολής της και στην πρόληψη επιθετικότερων μορφών καρκίνου του προστάτη αποτελεί ισχυρό εργαλείο στα χέρια των ειδικών.