Την ανασκοπούμενη εβδομάδα συνεχίσθηκε με κανονικούς για την εποχή επίπεδα η εξαγωγή – διακίνηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων Σε γενικές γραμμές, τα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια είναι από τα αγαπημένα με τους Ευρωπαίους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια ζωής τους και τη βιταμίνη C. Αναμένουμε ότι η ζήτηση και οι τιμές θα βελτιωθούν το Φεβρουάριο και κυρίως στα μέσα Μαρτίου λόγω της αυξημένης ζήτησης λόγω του Πάσχα στην Ευρώπη.

H εξαγωγή επιτρ. σταφυλιών ουσιαστικώς περαιώθηκε. Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη -4,7% (43.936 τ. έναντι 46.100 τ.).

Επίσης συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς η εξαγωγή φράουλας και από 1/1 έως 21/1/2020 ανήλθαν σε 1.905 τόνους έναντι 1.239 τ. αντίστοιχα πέρισυ  Αλλά και οι τομάτες το ίδιο χρονικό διάστημα κατέγραψαν εξαγωγές 1.912 τ. έναντι 984 τ. πέρισυ  

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 102.022 t. έναντι 102.560 τ. αντίστοιχα πέρισυ.

Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης  ατυποποίητων  ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ ευθεία από τον αγρό) από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ  και την τρέχουσα εμπορική περίοδο.