Τα Άνω Δολιανά είναι ένα ορεινό καταπράσινο γραφικό χωριό που κρύβει πολλές εκπλήξεις στους επισκέπτες του. Από το φυσικό κάλλος και την πλούσια βλάστηση μέχρι τις ταβέρνες και την πεζοπορία, σας προσκαλεί να αποδράσετε αυτό το Σαββατοκύριακο.

Άνω Δολιανά χωριό Αρκαδίας λεπτομέρεια δάσος

Η περιοχή «Κούβλι» αποτελεί την νοτιοανατολική κατάληξη του οροπεδίου της Τρίπολης, από όπου αρχίζει να ορθώνεται ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα, με τα Άνω Δολιανά, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Αρκαδίας, να είναι το πρώτο που θα συναντήσετε.

Άνω Δολιανά χωριό Αρκαδίας αποδράσεις Σαββατοκύριακο πέτρινα σπίτια

Χτισμένο στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 1050 μ., ξεχωρίζει από την πρώτη ματιά με τα καλντερίμια και τα πετρόκτιστα σπίτια. Από την κεντρική πλατεία, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, θα απολαύσετε μοναδική θέα προς τον κάμπο της Τρίπολης.

Άνω Δολιανά χωριό Αρκαδίας αποδράσεις Σαββατοκύριακο πανοραμική με σπίτια

Παραδοσιακός οικισμός με φυσικό κάλλος

Γύρω, γύρω απλώνεται ένα εντυπωσιακό δάσος με καστανιές, που προσφέρεται για πεζοπορία, αφού κοντά στο χωριό περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Παραδοσιακά καφενεδάκια και πολλές ταβέρνες υπόσχονται στους επισκέπτες να μην τους λείψει τίποτα!

Άνω Δολιανά χωριό Αρκαδίας αποδράσεις Σαββατοκύριακο κοντινό σε πέτρινο σπίτι

Στο καφενείο της “Κυρά Βούλης” θα πιείτε αρωματικό ελληνικό καφέ συνοδεία κεράσματος, συνήθως γλυκό του κουταλιού που φτάνει στο τραπέζι σε διάφορες γεύσεις για να διαλέξετε! Αν είστε τυχεροί θα πιείτε και χειροποίητο λικέρ. Κέρασμα κι αυτό!

Άνω Δολιανά χωριό Αρκαδίας αποδράσεις Σαββατοκύριακο καφενείο Κυρά Βούλη

Με παραδοσιακό προϊόν τα κάστανα, θα αγοράσετε πολλές τοπικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού ενώ θα δοκιμάστε και πολλές συνταγές με κάστανο. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας κατά την επιστροφή κάτι από όλα αυτά.

Ιδανικός προορισμός για πεζοπορία

Τα Άνω Δολιανά παρουσιάζουν πλούσια φυσική ομορφιά, με κατάφυτες ρεματιές και πετρόχτιστα σπίτια πλήρως ενταγμένα στο περιβάλλον. Οπότε εδώ η πεζοπορία επιβάλλεται, γι’ αυτό να είστε έτοιμοι να περπατήσετε στο βουνό, απολαμβάνοντας μοναδικές εικόνες.

Άνω Δολιανά χωριό Αρκαδίας αποδράσεις Σαββατοκύριακο πέτρινο σοκάκι

Η πεζοπορική διαδρομή στη ρεματιά του Αγιάννη ξεκινά από τον ξενώνα του χωριού και ακολουθεί αρχικά το μονοπάτι δίπλα στο ρυάκι. Θα περπατήσετε ακούγοντας τους ήχους των ξερών φύλλων αλλά και των γάργαρων νερών που τρέχουν από τις πηγές.

Άνω Δολιανά χωριό Αρκαδίας αποδράσεις Σαββατοκύριακο ρεματιά Αγιάννη

Η είσοδος στην ξερή κοίτη του ποταμού θα σας φέρει μπροστά από τα ερείπια εγκαταλειμμένων νερόμυλων, ενώ η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής θα σας εντυπωσιάσουν. Μετά από 5 περίπου χιλιόμετρα εύκολης πεζοπορίας θα φτάσετε στο ξωκλήσι της Παναγίας της Κουβλιώτισσας.

Αμπελώνες Τσέλεπου, μια μοναδική εμπειρία

Από εκεί, μετά από 2 χιλιόμετρα σε εύκολο χωματόδρομο θα φτάσετε στους αμπελώνες του Κτήματος Τσέλεπου. Αν και η αμπελοκαλλιέργεια είχε μειωθεί στην περιοχή, δίνοντας τη θέση της στην καλλιέργεια καρποφόρων δέντρων, τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί και πάλι, με κέντρο της δραστηριότητας το οινοποιείο του Κτήματος.5 ελληνικά… Big Ben με ιστορία ετών! Κοντράρουν στα… ίσα το διάσημο αγγλικό!

Άνω Δολιανά χωριό Αρκαδίας αποδράσεις Σαββατοκύριακο αμπελώνες Τσέλεπου

Χτισμένο μέσα σε μεγάλο ιδιόκτητο αμπελώνα 300 στρεμμάτων, θα έχετε τη δυνατότηα να το γνωρίσετε εκ των έσω. Αφού περιπλανηθείτε ανάμεσα στους αμπελώνες, θα περάσετε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για ξεκούραση και δοκιμή των εκλεκτών κρασιών του Κτήματος.

Άνω Δολιανά χωριό Αρκαδίας αποδράσεις Σαββατοκύριακο αμπελώνες Τσέλεπου τρύγος

Πηγή: travelstyle.gr