Τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην Αφρική χρησιμοποιούν ολοένα και συχνότερα οι Ολλανδοί εγκληματίες ως κάλυψη για να ξεπλένουν μαύρο χρήμα, σύμφωνα με τον Μπερτ Λάνγκερακ, διευθυντή του τμήματος ερευνών της φορολογικής αρχής FIOD.

Το ρευστό, στη συνέχεια, επενδύεται σε αγορές χρυσού και διαμαντιών από τις περιοχές της Μαύρης Ηπείρου. Όπως αναπαράγουν ολλανδικά μέσα, η νεοδημοσιευθείσα ετήσια έκθεση του FIOD δείχνει ότι την τελευταία πενταετία οι εγκληματίες έχουν «εξαγάγει» στην Αφρική ολλανδικά προϊόντα αξίας τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.

Ο Λάνγκερακ εξηγεί ότι η πρακτική του ξεπλύματος μέσω αγροτικών εξαγωγών και άλλων αγαθών είναι εύκολη και αρκετά διαδεδομένη σε επιχειρήσεις όπου οι συναλλαγές γίνονται ακόμη σε μετρητά. «Εμφανίζονται μπροστά στον Ολλανδό καλλιεργητή κρατώντας ένα χαρτοφυλάκιο γεμάτο με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και πληρώνουν στο χέρι για ένα φορτίο πατάτας στο όνομα ενός αλλοδαπού αγοραστή.

Οι πατάτες εξάγονται και πωλούνται σε κάποια άλλη χώρα. Έτσι, τα έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες ανακατεύονται με το νόμιμο εμπόριο και τα κέρδη μοιάζουν να έχουν έρθει ως αποτέλεσμα νομότυπων επιχειρηματικών συναλλαγών».