Ελαιόλαδο Καλαμάτας, κασέρι και κεφαλογραβιέρα περιλαμβάνονται σε λίστα 28 αγροδιατροφικών προϊόντων Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων Ε.Ε. τα οποία θα προστατεύονται στην αγορά της Ιαπωνίας βάσει σχετικής εταιρικής σχέσης.

Σχετικώς ανακοινώθηκε πως με αφορμή την σηματοδότηση της δεύτερης επετείου της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, την 1η Φεβρουαρίου, η Μικτή Επιτροπή που συγκροτήθηκε βάσει της Συμφωνίας, υπό την προεδρία του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis και του Υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας Toshimitsu Motegi, γιορτάζει αυτήν την επέτειο συμφωνώντας σημαντικές βελτιώσεις στη Συμφωνία. Σε κάθε πλευρά θα προστατευθούν 28 πρόσθετες γεωγραφικές ενδείξεις και το εμπόριο οίνου και οχημάτων μεταξύ των δύο πλευρών θα γίνει ακόμη πιο εύκολο από πριν.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επίτροπος Εμπορίου Valdis Dombrovskis δήλωσε: «Η Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας είναι μία από τις πιο σημαντικές συμφωνίες μας. Μαζί, η ΕΕ και η Ιαπωνία αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕγχΠ και το διμερές μας εμπόριο φτάνει περίπου 170 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτή η συμφωνία έχει καταστήσει τις συναλλαγές ευκολότερες και φθηνότερες τόσο για τους παραγωγούς της ΕΕ όσο και για τους Ιάπωνες. έχει βοηθήσει τους αγρότες και τους κατασκευαστές. Η ισχυρή συνεργασία μας αποφέρει πλέον ακόμη περισσότερα φρούτα, με 28 πιο παραδοσιακά προϊόντα γεωργικής διατροφής ποιότητας που προστατεύονται τώρα από απομίμηση. Διευκολύνουμε επίσης το εμπόριο κρασιού και αυτοκινήτων, δύο βασικούς τομείς. Αυτό είναι πολύ ευπρόσδεκτο καθώς εργαζόμαστε για την ανοικοδόμηση της οικονομικής ανάπτυξης μετά την πανδημία Covid-19. Όμως η σχέση ΕΕ-Ιαπωνίας υπερβαίνει το διμερές εμπόριο. Και οι δύο υποστηρίζουμε τους κανόνες, το ανοιχτό παγκόσμιο εμπόριο και έναν ισχυρό Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. “

Ο Επίτροπος για τη Γεωργία Janusz Wojciechowski είπε: «Αυτή η συμφωνία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του εμπορίου που ωφελεί και τις δύο πλευρές ως αποτέλεσμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της στενής συνεργασίας, ιδίως για τον τομέα των γεωργικών τροφίμων. Ευχαριστώ την Ιαπωνία για έναν συνεχώς εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο. Αυτή η συμφωνία είναι πολύ θετική για τους Ιάπωνες και τους Ευρωπαίους αγρότες και θα συνεχίσει να ισχύει. Μετά από μόλις δύο χρόνια από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, επιπλέον 28 γεωγραφικές ενδείξεις και στις δύο πλευρές προστατεύονται πλέον στις αντίστοιχες αγορές μας. Αυτά τα προϊόντα έχουν πραγματική προστιθέμενη αξία, αντανακλώντας την αυθεντικότητα και την ποιότητα, ενώ επιβραβεύουν περαιτέρω τους αγρότες μας. Επιπλέον, χάρη στην πρόσφατη ιαπωνική άδεια για οινολογικές πρακτικές, οι ευρωπαίοι οινοπαραγωγοί μας θα μπορούν τώρα να επωφεληθούν από τις αυξημένες ευκαιρίες εξαγωγής. Θυμηθείτε – το καλό φαγητό είναι καλή δουλειά! “

Ο κατάλογος των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) από χώρες της ΕΕ και την Ιαπωνία περιλαμβάνει τώρα επιπλέον 28 ΓΕ για κάθε πλευρά. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς είναι η ταχύτερη επέκταση μιας λίστας ΓΕ βάσει μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ). Αυτή η λίστα θα επεκταθεί περαιτέρω κατά 55 GI και για τα δύο μέρη. Ορισμένες ΓΕ χώρες της ΕΕ περιλαμβάνουν το Cassis de Dijon, το ελαιόλαδο της Καλαμάτας και το κρασί Cariñena.

Η εξαγωγή οχημάτων από την άλλη πλευρά θα γίνει ευκολότερη. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επεκτείνουν τον κατάλογο των απαιτήσεων ασφαλείας που δεν θα απαιτούν διπλές εγκρίσεις. Για παράδειγμα, εάν η ΕΕ εκδώσει πιστοποίηση ότι ένα αυτοκίνητο κατασκευασμένο από την ΕΕ που εξάγεται στην Ιαπωνία συμμορφώνεται με ορισμένες απαιτήσεις ασφάλειας, η Ιαπωνία δεν θα ελέγχει πλέον τη συμμόρφωση με αυτές τις απαιτήσεις και το αντίστροφο. Αυτό περιλαμβάνει σημαντικές νέες και πράσινες τεχνολογίες, όπως υβριδικά και υδρογονοκίνητα οχήματα.

Η Ιαπωνία προσφάτως πλησίασε τα πρότυπα οίνου της με αυτά της ΕΕ σύμφωνα με τη Συμφωνία και έχει εγκρίνει στην επικράτειά της αρκετές οινολογικές πρακτικές της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, περισσότερο κρασί της ΕΕ θα μπορέσει να φτάσει στην ιαπωνική αγορά.

Οι διαδικασίες διεκδίκησης και απόκτησης δασμολογικών προτιμήσεων έχουν απλοποιηθεί πολύ. Αυτό διευκόλυνε τις εταιρείες της ΕΕ να εξάγουν στην Ιαπωνία. Η απλοποίηση των διαδικασιών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις μικρές επιχειρήσεις που συχνά δεν έχουν πόρους για να εξερευνήσουν και να χρησιμοποιήσουν περίπλοκους κανόνες.