Η παγκόσμια αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία COVID-19 και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν περαιτέρω διαταραχές το 2021, καθώς οι αποκλεισμοί επηρεάζουν την προσφορά και τη ζήτηση σε ολόκληρο τον τομέα, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνικά (FAO).

Η έκθεση, η επίδραση της COVID-19 στα συστήματα τροφίμων αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, χαρακτηρίστηκε κατά τη διάρκεια της 34 ης συνεδρίασης της Επιτροπής Αλιείας (COFI) φιλοξενείται από τον FAO.

Η προσφορά ψαριών, η κατανάλωση και τα έσοδα από το εμπόριο για το 2020 αναμένεται ότι θα έχουν μειωθεί λόγω περιορισμών περιορισμού, σημειώνει η έκθεση, ενώ η παγκόσμια παραγωγή υδατοκαλλιέργειας αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 1,3%, η πρώτη πτώση που σημείωσε ο τομέας σε αρκετά χρόνια.

“Η πανδημία προκάλεσε εκτεταμένη αναταραχή στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας καθώς η παραγωγή έχει διακοπεί, οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν διακοπεί και οι καταναλωτικές δαπάνες περιορίζονται από διάφορες κλειδαριές”, δήλωσε η αναπληρωτής γενική διευθύντρια του FAO, Μαρία Ελένα Σεμέδο.

“Τα μέτρα περιορισμού έχουν προκαλέσει εκτεταμένες αλλαγές, πολλές από τις οποίες είναι πιθανό να παραμείνουν μακροπρόθεσμα.”

Ενώ η ίδια η τροφή δεν είναι υπεύθυνη για τη μετάδοση του COVID-19 σε ανθρώπους, η έκθεση τόνισε ότι κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας είναι ευάλωτο σε διαταραχές ή διακοπή από περιορισμούς περιορισμού.

Οι συνολικές τιμές για το 2020, όπως μετράται από τον Δείκτη Τιμών Ψαριών, είναι μειωμένες σε ετήσια βάση για τα περισσότερα είδη που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το κλείσιμο εστιατορίων και ξενοδοχείων σε πολλές χώρες έχει επίσης οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για φρέσκα προϊόντα ψαριών.

“Ο αντίκτυπος ήταν σημαντικός στις αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά σε εκείνους με μεγάλους άτυπους τομείς, όπου οι μικροεπιχειρηματικοί και οι βιοτεχνικοί εργαζόμενοι και οι κοινότητες εξαρτώνται από την αλιεία για την επισιτιστική τους ασφάλεια, τα μέσα διαβίωσής τους. Έχουν φέρει το βάρος των περιορισμών”, δήλωσε ο Semedo.

Η έκθεση FAO έδειξε ότι στην υδατοκαλλιέργεια υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η αδιάθετη παραγωγή θα οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων ζώντων ιχθυαποθεμάτων, δημιουργώντας υψηλότερο κόστος για τη διατροφή καθώς και μεγαλύτερο αριθμό θνησιμότητας ψαριών. Τομείς με μεγαλύτερους κύκλους παραγωγής, όπως ο σολομός, δεν μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα στις μετατοπίσεις της ζήτησης.

Τα παγκόσμια αλιεύματα από την άγρια ​​αλιεία αναμένεται επίσης να μειωθούν ελαφρά το 2020, καθώς, συνολικά, υπήρξε μειωμένη αλιευτική προσπάθεια λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με το COVID ‑ 19 στα πληρώματα των αλιευτικών σκαφών και τις κακές συνθήκες της αγοράς.

Ως αποτέλεσμα του Covid-19, οι προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν αλλάξει. Ενώ η ζήτηση για φρέσκο ​​ψάρι έχει μειωθεί, η ζήτηση των καταναλωτών για συσκευασμένα και κατεψυγμένα προϊόντα έχει αυξηθεί, καθώς τα νοικοκυριά κοιτάζουν τα αποθέματα που δεν αλλοιώνονται.

Πριν από την πανδημία, ο τομέας ήταν σε γενική ανοδική τάση. Το 2018, η παγκόσμια παραγωγή αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (εξαιρουμένων των υδρόβιων φυτών) έφτασε σε ένα ρεκόρ όλων των εποχών σχεδόν 179 εκατομμυρίων τόνων. Η συνολική αλιεία αλιείας, με 96,4 εκατομμύρια τόνους αντιπροσώπευε το 54% του συνόλου, ενώ η υδατοκαλλιέργεια, με 82,1 εκατομμύρια τόνους, αντιπροσώπευε το 46%. Και τις τελευταίες δεκαετίες, η κατανάλωση ψαριών έχει αυξηθεί σημαντικά σε κατά μέσο όρο πάνω από 20 κιλά ανά άτομο.

Η FAO ζήτησε να ελαχιστοποιηθούν τα αποτρεπτικά μέτρα περιορισμού των συνόρων στο εμπόριο τροφίμων για την επισιτιστική ασφάλεια. Η έκθεση κάλεσε τους τομεακούς και περιφερειακούς οργανισμούς να συνεργαστούν για τη διαχείριση της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με μέτρα που υποστηρίζουν την προστασία της εργασίας και διασφαλίζουν την ταχεία ανάκαμψη του τομέα χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα.

Ο αντίκτυπος του COVID-19 στις γυναίκες, ήδη ευάλωτες ως παραγωγοί τροφίμων, μεταποιητές, πωλητές και φροντιστές, θα πρέπει επίσης να εξεταστεί με κυβερνητική υποστήριξη που παρέχεται στις γυναίκες κατά μήκος της αλυσίδας αξίας των ψαριών.

Η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί στις προοπτικές για τους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, ιδίως όσον αφορά τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της πανδημίας.

Φέτος COFI 34 είναι για τον εορτασμό της 25 ης  επετείου του Κώδικα Δεοντολογίας για την υπεύθυνη αλιεία , ένα όργανο ορόσημο εγκριθεί από τα κράτη μέλη του FAO, που έχει την καθοδήγηση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της βιώσιμης αλιείας και υδατοκαλλιέργειας σε όλο τον κόσμο.

Με την αβεβαιότητα στον τομέα που προκαλείται από την πανδημία και άλλα ζητήματα, οι αρχές του κώδικα δεν ήταν ποτέ πιο ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι ο τομέας της αλιείας παραμένει βιώσιμος και βιώσιμος.