Ο FAO εξέδωσε το Brief Supply and Demand Brief , μια τακτική ενημέρωση σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις παραγωγής, κατανάλωσης, εμπορίου και αποθεμάτων.

Από την πλευρά της παραγωγής, οι νέες εκτιμήσεις του FAO για το 2020 δείχνουν την παραγωγή σιταριού και ρυζιού. Κοιτώντας μπροστά στην παραγωγή δημητριακών το 2021, οι πρώτες προοπτικές δείχνουν μια πιθανή μέτρια αύξηση των καλλιεργειών σιταριού χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, με την αύξηση των εκτάσεων στη Γαλλία, την Ινδία, τη Ρωσική Ομοσπονδία και τις ΗΠΑ. Η παραγωγή αραβοσίτου στο νότιο ημισφαίριο αναμένεται να μειωθεί κάπως Αργεντινή και Βραζιλία από ρεκόρ υψηλά αλλά παραμένουν πάνω από το μέσο όρο. Οι προοπτικές παραγωγής στη Νότια Αφρική και τις γειτονικές χώρες είναι ευνοϊκές.

Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις αυτού του μήνα δείχνουν μεγαλύτερους όγκους του παγκόσμιου εμπορίου και απότομη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων σιτηρών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρήση δημητριακών το 2020/21 προβλέπεται τώρα σε 2 761 εκατομμύρια τόνους, αυξημένα κατά 52 εκατομμύρια τόνους από την προηγούμενη σεζόν. Επικεφαλής της αύξησης είναι η ισχυρή χρήση χονδροειδών κόκκων για ζωοτροφές στην Κίνα. Η παγκόσμια χρήση σιταριού και ρυζιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,7% και 1,8%, αντίστοιχα, κατά το επόμενο έτος.

Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προβλέπεται να μειωθούν κατά 2,2% σε 801 εκατομμύρια τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο σε πέντε χρόνια. Αυτό θα μειώσει τον παγκόσμιο δείκτη αποθεμάτων προς χρήση σιτηρών σε 28,3%, χαμηλό σε επτά χρόνια. Τα νέα στοιχεία αντικατοπτρίζουν μια τεράστια καθοδική προσαρμογή στα αποθέματα αραβοσίτου στην Κίνα.

Το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών το 2020/21 προβλέπεται τώρα στους 465,2 εκατομμύρια τόνους, μια μεγάλη αύξηση 5,7% από το ρεκόρ της προηγούμενης σεζόν. Οι αυξημένες εκτιμήσεις αντικατοπτρίζουν τις μεγάλες αγορές αραβοσίτου από την Κίνα, ιδίως από τις ΗΠΑ Το διεθνές εμπόριο ρυζιού αναμένεται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο, κατά 7,9%, αντανακλώντας την ισχυρή αύξηση των εξαγωγών από την Ινδία.

Οι νέες προβλέψεις του FAO ενσωματώνουν τα αποτελέσματα μιας επισκόπησης – πίσω στο 2013/14 – του φύλλου προσφοράς και ζήτησης αραβοσίτου για την Κίνα. Οι απροσδόκητα μεγάλες αγορές αραβοσίτου της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν πολύ υψηλότερη ζήτηση για ζωοτροφές και χαμηλότερη εγχώρια προμήθεια από ό, τι αναμενόταν νωρίτερα, κάτι που πιθανότατα συνδέεται με την ταχεία ανάκαμψη της παραγωγής χοιρινού κρέατος μετά το ξέσπασμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων .