Ένα χωριό “έκπληξη” θα συναντήσουν οι επισκέπτες στο νομό Κοζάνης και σε απόσταση 30 λεπτών από την πόλη των Γρεβενών, που μας προσκαλεί να το γνωρίσουμε όχι μόνο για την εξαιρετική του αρχιτεκτονική αλλά και για την άγνωστη ιστορία που κρύβεται πίσω από το όνομά του!

Χρυσαυγή γεφύρι και νερόμυλος

Το χωριό Χρυσαυγή είναι χτισμένο σε υψόμετρο 860 μέτρων στην Κοζάνη και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αλλά και ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας. Μάλιστα αν βρεθείς εκεί είναι και μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψεις την πιο ανατρεπτική, ζωντανή και ανεξερεύνητη πόλη της Ελλάδας!

Χρυσαυγή Κοζάνης παραδοσιακή αρχιτεκτονική

Τα υπέροχα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια του που είναι χτισμένα από ντόπιους μαστόρους και κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής αποτελεί, επίσης, το σχολείο του χωριού που χτίστηκε το 1925, αλλά και η επιβλητική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στην πλατεία του χωριού, που χρονολογείται από το 1866.

Χρυσαυγή πλατεία

Η άγνωστη ιστορία πίσω από την ονομασία

Χρυσαυγή πλάτανος χωριού

Η Χρυσαυγή είναι ένα ιστορικό χωριό, με αιώνες κατοίκησης. Η ονομασία του κρύβει πίσω της μια παράδοσξη ιστορία που μας γυρνάει στο 1830. Ο μπέης Αλή Κούκο, που κυριαρχούσε στην περιοχή, δολοφονήθηκε από τους κατοίκους του χωριού εξαιτίας των παράλογων απαιτήσεων που είχε.

Χρυσαυγή γεφύρι

Ήθελε να παραδίδουν στον ίδιο κάθε νύφη, ώστε να περνάει μαζί του την πρώτη νύχτα του γάμου της! Η επόμενη μέρα από τη δολοφονία του χαρακτηρίστηκε ως “χρυσή αυγή”, από όπου και προέκυψε η ονομασία Χρυσαυγή του χωριού.

Χρυσαυγή πέτρινα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής

Πηγή: travelstyle.gr