Τα Γρεβενά είναι η επίσημη “πόλη των μανιταριών”, ωστόσο αν πιστεύετε ότι δεν έχουν να επιδείξουν περισσότερες και ιδιαίερες ομορφιές είστε γελασμένοι! Η όμορφη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας θα σας κατακτήσει με την υπέροχη φύση της, τα μέρη για εκδρομές και τις πολιτιστικές δράσεις είναι μερικά μόνο από αυτά που θα συναντήσει κάποιος σε ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα του νομού των Γρεβενών.

Απόδραση στα Γρεβενά: Η καταπράσινη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας θα σας μαγέψει!

Ας ρίξουμε μια ματιά στα όμορφα σημεία της πόλης και των περιχώρων, πριν οργανώσουμε την επόμενή μας απόδραση, όσο ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών…

Σουλάτσο στην Πλατεία Αιμιλιανού

Ξεκινώντας από τα βασικά, η Πλατεία Αιμιλιανού είναι η κεντρική πλατεία των Γρεβενών, εκεί απ’ όπου θα περάσει όποιος θέλει να ζήσει τον παλμό της. Ονομάστηκε έτσι από τον Μητροπολίτη Αιμιλιανό, ο οποίος είχε σημαντική δράση για τον ελληνισμό της Μακεδονίας και είναι το μέρος όπου θα βρείτε συγκεντρωμένα εστιατόρια, καταστήματα, αλλά και το nightlife της πόλης.

Πέρασμα από την Πλατεία Ελευθερίας και το Ρολόι

Λίγο πιο κάτω από την Πλατεία Αιμιλιανού, θα συναντήσετε την Πλατεία Ελευθερίας με το περίφημο Ρολόι, που αποτελεί το σήμα-κατατεθέν της πόλης. Με ύψος 20 μέτρα και σχήμα πεντάγωνο, όπου κάθε πλευρά του φτάνει τα 2 μέτρα, το Ρολόι είναι ένα εντυπωσιακό κτίσμα από την Τουρκοκρατία, που πριν την απελευθέρωση λειτουργούσε ως μέρος τζαμιού.

Μανιταροπεριπέτειες

Το μανιτάρι δεν γίνεται να λείπει από ένα ταξίδι στα Γρεβενά, την «πρωτεύουσα των μανιταριών», αφού αποτελεί μέρος της τοπικής παράδοσης και της ιστορίας, αλλά και έμβλημα-σύμβολο της πόλης. Θα το βρείτε να κοσμεί πάρκα, πλατείες και κόμβους, ενώ στους πρόποδες της Πίνδου, στα πυκνά δάση της περιοχής και στις όχθες των ποταμών του νομού, μπορεί να βρει κάποιος περισσότερα από χίλια είδη άγριων μανιταριών, με αρκετά να θεωρούνται σπάνια και στην Ευρώπη. Η περιοχή με τα περισσότερα μανιτάρια εμπορικού ενδιαφέροντος είναι η περιοχή του Βοΐου, βόρεια του νομού, ενώ η μεγαλύτερη ποικιλία συναντάται στην ανατολική πλευρά του Όρλιακα, στη Βάλια Κάλντα και στις Μπάλτσες.

Αν σας ενδιαφέρει η ανακάλυψη του τοπικού αυτού πλούτου, μπορείτε να συμμετάσχετε σε διάφορες εκδρομές που διοργανώνονται από τουριστικά γραφεία, με το μανιτάρι πρωταγωνιστή και να το γνωρίσετε από κοντά, πάντα με τη βοήθεια των ειδικών.

Κι αφού το ανακαλύψετε, έπειτα μπορείτε να το δοκιμάσετε σε διάφορες τοπικές συνταγές, από μανιταρόσουπα και μανιταρόπιτα, μέχρι μανιταρομαγειρίτσα, τουρσί, λικέρ και γλυκό του κουταλιού. Στα 40’ λεπτά από τα Γρεβενά, στο χωριό Λάβδα, θα βρείτε και το Μουσείο Μανιταριών, όπου εκτίθενται όλα τα μανιτάρια της περιοχής και παρουσιάζονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Πηγή: travelstyle.gr