Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας υπέγραψαν μια νέα συμφωνία-πλαίσιο, ενοποιώντας μια μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των δύο μερών στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας.
Η νέα συμφωνία θα καλύπτει μια περίοδο από το 2021 έως το 2024 και έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στις κοινές ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες των μερών. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ιρλανδία θα παρέχει εμπειρογνωμοσύνη και χρηματοδοτική συνεισφορά σε κυβερνήσεις αναπτυσσόμενων και μεταβατικών χωρών για την υποστήριξη της ανάπτυξης βιώσιμων συστημάτων τροφίμων. Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται βάσει της συμφωνίας θα επικεντρωθούν επίσης στη βελτίωση της ισότητας των φύλων, στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση της διακυβέρνησης γύρω από την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή.
Η Ιρλανδία είναι μέλος του FAO από το 1946 και επικεντρώνεται στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή βοήθεια σε εννέα βασικές χώρες εταίρους (Αιθιοπία, Λεσόθο, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Σιέρα Λεόνε, Ηνωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας, Ουγκάντα, Βιετνάμ και Ζάμπια) ως καθώς και βοήθεια σε μικρό αριθμό άλλων χωρών, οι οποίες επηρεάζονται από συγκρούσεις. Η χώρα είναι επίσης ισχυρός υποστηρικτής των ανθρωπιστικών προσπαθειών και της ανθεκτικότητας, παρέχοντας κριτική συμβολή στην απάντηση του FAO στην έρημο της ακρίδας και διασφαλίζοντας ότι τα ευάλωτα άτομα διατήρησαν την πρόσβαση σε θρεπτικές δίαιτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Μιλώντας στην τελετή εικονικής υπογραφής, ο Brendan Gleeson, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας, Τροφίμων και Ναυτιλίας, καλωσόρισε τη συμφωνία ως τρόπο για τον FAO και την Ιρλανδία να ενισχύσουν τις κοινές δεσμεύσεις τους για να ενισχυθούν καλύτερα από τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας. “Η σημερινή εικονική υπογραφή είναι μια σημαντική ευκαιρία για την Ιρλανδία να αποδείξει τη συνεχιζόμενη δέσμευσή της στη συνεργασία με τον FAO στον παγκόσμιο αγώνα κατά της πείνας και του υποσιτισμού”, είπε. “Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για να παραδώσουμε έναν κόσμο απαλλαγμένο από την πείνα έως το 2030”.
Υπογράφοντας εκ μέρους του FAO, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Beth Bechdol επαίνεσε τη βαθιά δέσμευση της Ιρλανδίας για την προώθηση βιώσιμων συστημάτων τροφίμων, υπογραμμίζοντας ότι η εμπειρογνωμοσύνη της χώρας στους τομείς του agritech, της ψηφιακής καινοτομίας και της βιώσιμης, ευαίσθητης στο κλίμα γεωργικής παραγωγής θα είναι το κλειδί για την επίλυση ορισμένων από τις πιο σύνθετες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας “Αυτή η πανδημία έχει δώσει σαφείς αποδείξεις ότι η καινοτομία και ιδίως η ψηφιακή καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας και είναι βέβαιο ότι θα γίνει διαρθρωτικό χαρακτηριστικό όλων των βιομηχανιών – ειδικά των τροφίμων και της γεωργίας – στο εγγύς μέλλον”, είπε. “Με όλες αυτές τις προκλήσεις και με όλες αυτές τις αλλαγές, τώρα είναι απολύτως η ώρα για ενισχυμένη συνεργασία και εταιρική σχέση.”
Ηγέτης στα βιώσιμα συστήματα τροφίμων
Η Ιρλανδία ξεχωρίζει ως παράδειγμα της μετασχηματιστικής δύναμης της γεωργικής ανάπτυξης: μια χώρα που κάποτε ήταν γνωστή για το μεγάλο λιμό της, αναγνωρίζεται πλέον ως ηγέτης στη βιώσιμη, ευαίσθητη στο κλίμα γεωργία και την παραγωγή τροφίμων.
Η χώρα έχει αναπτύξει ισχυρά και ολοκληρωμένα συστήματα που διέπουν τη γεωργία και τα τρόφιμά της και μοιράζεται την εμπειρία της μέσω της Sustainable Food Systems Ireland (SFSI), μιας εταιρικής σχέσης ιρλανδικών κυβερνητικών οργανισμών με επικεφαλής το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Ναυτιλίας. Το SFSI παρέχει τεχνική βοήθεια σε κυβερνήσεις και οργανισμούς σε όλες τις πτυχές της ανάπτυξης και της ρύθμισης των γεωργικών τροφίμων, βασιζόμενοι στην εμπειρία, τις τεχνολογίες και τις πρακτικές της χώρας στους τομείς της ασφάλειας και της ιχνηλασιμότητας των τροφίμων, της αειφορίας, της υγείας και της καλής μεταχείρισης των ζώων και της καινοτομίας.
Η δέσμευση της Ιρλανδίας αντικατοπτρίζεται περαιτέρω σε τρεις συμφωνίες χρηματοδότησης που υπογράφηκαν με τον FAO στα τέλη του 2020, οι οποίες επικεντρώνονται στην αλλαγή του κλίματος, την ανταπόκριση και την ανάκαμψη του COVID-19 και την υποστήριξή τους στη Διάσκεψη Κορυφής για τα Συστήματα Τροφίμων, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος.