Σοβαρές οι επιπτώσεις από την πανδημία στην κοινότητα των Κτηνοτρόφων του Ρεθύμνου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλο Παπαδάκη ο οποίος μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, έκανε λόγο για εξάντληση του κλάδου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το Ενδιαφέρον όλων μας, αρκετές φορές ξεπερνάει τα τοπικά όρια της περιφέρειας Χανίων μιας και στην Κρήτη υπάρχει η αλληλοεξάρτηση σε προβλήματα ζωτικής σημασίας που απασχολούν κυρίως ευαίσθητους κλάδους, όπως αυτόν της κτηνοτροφικής παραγωγής και των κτηνοτρόφων.
«Ζούμε δύσκολα όλοι οι κτηνοτρόφοι στα ορεινά του Μυλοποτάμου αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στα Χανιά για παράδειγμα και όλοι μας προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που τραγικοποιούν την καθημερινότητα μας, στην τωρινή περίοδο λόγω του κορωνοϊού. Δε σας κρύβω πως οι δυνάμεις μας, αρχίζουν να μας εγκαταλείπουν» λέει ο κ. Παπαδάκης, ενημερώνοντας παράλληλα πως οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι είναι σε πολύτεκνες οικογένειες και αποδεδειγμένα – όπως τόνισε – ο Μυλοπόταμος είναι η πρώτη περιοχή στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη γεννητικότητα.
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Η τεράστια αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών στις οποίες ο κλάδος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και ο κάθε κτηνοτρόφος βρίσκεται όπως είπε ο κ. Παπαδάκης σε αδιέξοδο, είναι το πρόβλημα που χαρακτηρίζεται ως ζωτικής σημασίας για το μέλλον του κλάδου ειδικά στην Κρήτη. «Έχουμε δει επανειλημμένα να γίνονται αυξήσεις στις ζωοτροφές, χωρίς καμία παρέμβαση οποιασδήποτε κυβέρνησης, την ίδια ώρα μάλιστα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο θέμα των παράνομων ελληνοποίησεων με αμνοερίφια που προσέρχονται στη χώρα μας».
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου μιλάει για τις σταθερές τιμές στο κρέας και το γάλα οι οποίες εδώ και μία δεκαετία δεν αλλάζουν, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση στο ταμείο των κτηνοτρόφων, οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν στις όποιες άλλες αυξήσεις, που αφορούν τα πάγια έξοδα τους ώστε να διατηρήσουν το ζωϊκό τους κεφάλαιο.
«Το κιλό το γάλα έχει καθηλωθεί στα 0,80 λεπτά το κιλό και στα 3,80 ευρώ με 4 ευρώ το κιλό τα αμνοερίφια. Δεν μπορεί πλέον με τέτοιες συνθήκες να στηριχθεί από τον παραγωγό ο πρωτογενής τομέας και τα προβλήματα στον κτηνοτροφικό κλάδο καθημερινά διπλασιάζονται. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να είναι αρωγός δίπλα μας, στηρίζοντας ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα με καθημερινή και επανειλημμένη προσπάθεια. Ειδικά σήμερα που πρέπει όλοι μαζι να αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό. Εμείς βλέπουμε εδώ και ένα χρόνο να καταρρέει ο κάθε κτηνοτρόφος συνάδελφός μας. Σχεδόν κανείς μας σήμερα πια, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και να καταφέρει κάτι για την επιβίωση της κτηνοτροφικής του μονάδας», ανέφερε στην εφημερίδα ο Γρύλλος Παπαδάκης.
Κάνει λόγο μάλιστα, για αμνοερίφια που καταλήγουν στις χωματερές αφού αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν από την πείνα: «… διότι δεν μπορούμε πλέον να αγοράζουμε λόγω του τεράστιου κόστους, τις ζωοτροφές. Την ίδια στιγμή μάλιστα η Ελευθέρα βοσκή στην Κρήτη έχει τελειώσει, διότι ακόμα και στην περίπτωση που οδηγήσουμε τα ζωά μας να βοσκήσουν έξω, ο ιδιοκτήτης που του ανήκει το χωράφι καλεί την αστυνομία με τον κίνδυνο να χαθεί για τον κτηνοτρόφο η Ενιαία Ενίσχυση. Ως εκ τούτου οι κτηνοτρόφοι στηριζόμαστε μόνο στις ζωοτροφές».