Αναγγελία στον ΕΛΓΑ για θερμοκρασίες που έπεσαν κάτω από το -1 στο νομό προχώρησαν οι αγρότες αλλά και οι κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και των Δήμων προκειμένου να μπορέσουν να αποζημιωθούν για τις ζημιές από τον παγετό που έπεσε χθες και σήμερα.

Με βάση τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΛΓΑ όταν ο υδράργυρος πέφτει κάτω από το -1 όσα προϊόντα συμπεριλαμβάνονται σε αυτά που αποζημιώνονται μπορούν να προχωρήσουν στην αναγγελία για ζημιές από τον παγετό και να πάρουν αποζημίωση.

Στα πλαίσια αυτά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός είχε συνεχή επαφή με τους Περιφερειάρχες για την κατάσταση που επικρατεί σε περιοχές της Ελλάδας που υπάρχουν εκμεταλλεύσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα.

Παράλληλα και όλες οι αρμόδιες κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκονται σε εγρήγορση για την συνδρομή και ενίσχυση των αγροτών, κτηνοτρόφων και ιχθυοκαλειεργητών από τις συνέπειες της κακοκαιρίας «Μήδεια».

 Παράλληλα έχει συνεχή συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, τους ανταποκριτές και τα συνεργεία του Οργανισμού, που μόλις καταστεί εφικτό από τις καιρικές συνθήκες θα προχωρήσουν σε άμεση αποτίμηση των ζημιών που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην πρωτογενή παραγωγή.

«Το τμήμα φυτοπροστασίας και ποιοτικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε Ηλείας βρίσκεται σε επικοινωνία με παραγωγούς σε διάφορα αγροτικά σημεία προκειμένου να καταγράψει προβλήματα από τον παγετό σε διάφορες καλλιέργειες. Σήμερα θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την περιοχή της Ηλείας, οι παραγωγοί ελπίζουν τα προληπτικά μέτρα που εφάρμοσαν τις προηγούμενες μέρες να αποδώσουν και να έχουν θωρακίσει με επιτυχία τις καλλιέργειες τους, αναμένοντας την επόμενη μέρα για να αξιολογήσουν τις ζημιές που υπέστησαν και να προχωρήσουν σε θεραπευτικές φροντίδες αποκατάστασης. Επίσης τα χιόνια στα ορεινά και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν υποχρεώσει τους κτηνοτρόφους μας να περιορίσουν τα κοπάδια τους στους στάβλους με ότι αυτό συνεπάγεται με την παραγωγή γάλακτος. Σε κάθε περίπτωση όπου καταγραφούν ζημιές υπάρχει ενημέρωση από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Πάτρα για την υποβολή δηλώσεων, αυτό το ξέρουμε σήμερα και θα ενημερώσουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος