Ψηφιακό σεμινάριο με τίτλο «Μυστικά και κίνδυνοι στην ελαιοκαλλιέργεια» διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» την Τετάρτη 3 Μαρτίου από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 8.00 το βράδυ.

Στο σεμινάριο θα μιλήσουν οι γεωπόνοι Κική Βαρίκου και Βασίλης Μουσελίμης καθώς και η πρόεδρος του Συλλόγου Φωτεινή Τιρπιντήρη. Η Φωτεινή Τιρπιντήρη είναι σύζυγος του Αντώνη Τιρπιντήρη ο οποίος έχει δημιουργήσει έναν πρότυπο ελαιώνα στην περιοχή του Σιγρίου καθώς και ένα υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο.

Η ίδια δραστηριοποιείται ενεργά στο αντικείμενο της ελαιοκαλλιέργειας και κυρίως στην προώθηση της ταυτότητας του νησιού, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελιά.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές, γεωπόνους, φοιτητές και ερευνητές τμημάτων γεωπονίας, ελαιοκομίας και αγροτικής ανάπτυξης, στελέχη αγροτικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών και άλλους ενδιαφερόμενους του κλάδου της ελιάς

Η γεωπόνος Κική Βαρίκου θα μιλήσει για την «Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς», ενώ η παρουσίαση του Βασίλη Μουσελίμη θα έχει τίτλο «Καλλιεργητικές εργασίες της εποχής: Το κλάδεμα και η σχέση με τη θρέψη».

Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να υποβάλουν ερωτήσεις για ευρύτερα θέματα ελαιοκαλλιέργειας.

Σε όσους παρακολουθήσουν το σεμινάριο θα αποσταλεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom, από τον σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/83506178779 ή από την εφαρμογή zoom με Meeting ID: 835 0617 8779.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προσυνεδριακών εκδηλώσεων του 1ο Διεθνούς Συνεδρίου – Φεστιβάλ για την Ελιά με τίτλο ELIA Lesvos confest που θα διοργανώσει ο Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» στην Λέσβο, το διάστημα 23-26 Σεπτεμβρίου 2021.

Το ELIA Lesvos confest αποτελεί μια καινοτόμο μορφή πολυθεματικής εκδήλωσης που συνδυάζει την επιστημονική διάσταση ενός Συνεδρίου με τον πολιτιστικό χαρακτήρα ενός Φεστιβάλ, σε ένα καινούριο μικτό σχήμα που θα αποτελεί την ομπρέλα για δράσεις που θα συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Με κεντρικούς άξονες την εκπαίδευση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία, στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Λεσβιακού Ελαιόλαδου στη διεθνή αγορά, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού, η εκπαίδευση των καλλιεργητών του νησιού για τις διεθνείς τάσεις φροντίδας, προστασίας, καλλιέργειας της ελιάς και η ενημέρωση για τις σύγχρονες τάσεις στην τυποποίηση και προώθηση του προϊόντος.

Ο Σύλλογος

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2020 με στόχο να αναδείξει την ιστορία και τον πολιτισμό της ελιάς και την άμεση σύνδεσή τους με τη διαχρονική ταυτότητα της Λέσβου.

Κεντρικές δράσεις του Συλλόγου για το 2021, πέραν του ELIA Lesvos confest, θα είναι η έκδοση του δίγλωσσου πολυτελούς λευκώματος «Η ελιά στη Λέσβο» που θα αποτελέσει έναν δυναμικό πρεσβευτή για το νησί στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Παράλληλα ο Σύλλογος σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης με στόχο την αδελφοποίηση της Λέσβου με το νησί Shodoshima της Ιαπωνίας και την προώθηση του πολιτισμού του νησιού.

Βασικός οδηγός των δράσεων του Συλλόγου είναι να αναδείξει πως η Λέσβος με αφετηρία την πολιτιστική και ιστορική διάσταση της ελιάς, καινοτομεί με μοχλό την ανάπτυξη και με σύγχρονες εφαρμογές ελαιοποίησης. Άλλωστε το μήνυμα του συμβολισμού της ελιάς είναι σαφές: Η εξωστρέφεια, η συνέργεια και η σύμπλευση είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη.