Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννη Οικονόμου απέστειλε ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης ζητώντας αποζημίωση της καλλιέργειας του καπνού λόγω της πανδημίας.

Ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης έχει 6.000 ενεργούς καπνοπαραγωγούς μέλη, από τις αρχές του 2020. Λόγω της πανδημίας εδώ και δύο καλλιεργητικές σεζόν βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται συνεχώς με τα καπνά της φετινής εσοδείας να αγοράζονται από 3,80 ευρώ μέχρι 4,40 ευρώ όταν το κόστος παραγωγής να είναι 3,85 ευρώ το κιλό.

«Ζητάμε να κατανοήσετε τις ανάγκες των καπνοπαραγωγών μας και να δοθεί αποζημίωση και καπνό με τουλάχιστον 120 ευρώ ανά στρέμμα λόγω της πανδημίας έτσι ώστε οι καπνοπαραγωγοί μας να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους», αναφέρουν στην επιστολή.

Επίσης, σημειώνουν ότι τις προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους η μέση τιμή ήταν 5,20 ευρώ το κιλό.

“Οι μεταποιητικές εταιρίες «καταπατάνε» τους καπνοπαραγωγούς μας επικαλούμενοι την πανδημία, ενώ τα καπνά μας είναι όπως κάθε χρόνο εξαιρετικής ποιότητας» αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Εσάτ Χουσεϊν και σημειώνει ότι:

«Οι καπνοπαραγωγοί έχουν μικρούς κλήρους και καλλιεργούν λίγα στρέμματα με καπνό με τον μέσο όρο να ανέρχεται στα 9 στρέμματα καπνού ανά εκμετάλλευση και έτσι όπως είναι η κατάσταση δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ) ούτε φυσικά να ανταπεξέλθουν στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, με συνέπεια μεγάλο μέρος αυτών να καταφεύγει στο εξωτερικό για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα έξοδα που έχει μια οικογένεια».