Τη μείωση της φορολογίας στα κτηνοτροφικά κτίσματα και γενικότερα στα μέσα παραγωγής ζητά ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων με επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΚ τονίζει: ‘Ένα από τα σηµαντικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας, είναι και η άδικη και παράλογη φορολόγηση των παραγωγικών ακίνητων (στάβλοι, αποθήκες κ.α)

Σύμφωνα με το Νόμο 4223/2013 (ΕΝ.Φ.Ι.Α), άρθρο 5 παρ. 2. «Για κάθε φυσικό πρόσωπο ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται και υπολογίζεται στο μέρος της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων, σύμφωνα με κλιμάκια και συντελεστές».

Στους κτηνοτρόφους, ωστόσο προσδιορίζονται πολύ μεγάλες αξίες στα κτηνοτροφικά κτίσματα, αφού για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας η τιμή της ζώνης είναι 200€ /τετρ. μετ. Έτσι ξεπερνούν το ύψος των 250.000 € και υπόκεινται σε συμπληρωματικό φόρο ο οποίος υπερδιπλασιάζει την επιβάρυνση.

Ζητάμε απαλλαγή των παραγωγικών ακίνητων (στάβλοι, αποθήκες κ.α), από κάθε φόρο ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβανομένου του συμπληρωματικού, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2θ του Νόμου 4223/2013».