Αίτημα προς τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών κατέθεσε επίσημα ο Δήμος Βύρωνα, προκειμένου να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες ενέργειες και να δοθεί η άδεια για τη συντήρηση στον χώρο δασικής αναψυχής του Κουταλά στον Υμηττό.

Η κατάθεση του αιτήματος ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς συναντήσεων εργασίας της δημοτικής Αρχής με στελέχη της ΦΕΑ, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Πρασίνου και των Τεχνικών Υπηρεσιών, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο, ώστε ο Δήμος να μπορέσει να παρέμβει στον συγκεκριμένο δασικό χώρο, που αποτελεί διέξοδο των κατοίκων του Βύρωνα στον Υμηττό, αλλά εδώ και χρόνια δείχνει εγκαταλελειμμένος.

Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ‘80 από την Διεύθυνση Αναδασώσεων του τότε Υπουργείου Γεωργίας και αρχικά περιλάμβανε τέσσερα γήπεδα και πολλά ξύλινα τραπέζια με πάγκους για υπαίθριο γεύμα. Στον ίδιο χώρο είχαν εγκατασταθεί όργανα παιχνιδιού, υπήρχε σημείο στάθμευσης οχημάτων και προ εικοσαετίας είχε τοποθετηθεί λυόμενο αναψυκτήριο από τον Δήμο.

Το σχέδιο του Δήμου Βύρωνα για την αποκατάσταση του χώρου προβλέπει ήπιες και όχι περιττές παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

1. Να απομακρυνθούν οι αυθαίρετες κατασκευές (αναψυκτήριο).

2. Να συντηρηθούν τα γήπεδα όπως ήταν στην αρχική τους έκταση.

3. Να αντικατασταθούν τα ξύλινα τραπέζια και οι πάγκοι.

4. Να διαμορφωθεί ο χώρος στάθμευσης, ώστε να μην προκαλούνται προβλήματα κατά τις ημέρες αιχμής.

5. Να δημιουργηθεί νέα πύλη εισόδου.

6. Να τοποθετηθούν νέα όργανα παιχνιδιού και εξερεύνησης για τα παιδιά.

7. Να αποκατασταθεί η λειτουργία της βρύσης και να τοποθετηθούν τουαλέτες.

8. Να δημιουργηθεί στο χώρο που ήταν το αυθαίρετο αναψυκτήριο, ένα μικρό περίπτερο περιβαλλοντικής ενημέρωσης και να διαμορφωθεί ο χώρος, ώστε να γίνονται προγράμματα για σχολεία σε συνεργασία με τη ΦΕΑ.

Φιλοδοξία της δημοτικής Αρχής είναι με την υλοποίηση των έργων αυτών, ο χώρος του Κουταλά να αλλάξει πρόσωπο και να αποτελέσει μια διέξοδο για τους δημότες, που θα μπορούν να απολαμβάνουν καθημερινά τα οφέλη του δάσους του Υμηττού με τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

«Ο Κουταλάς, λόγω σύγχυσης αρμοδιοτήτων μεταξύ Δασικής Υπηρεσίας, Φιλοδασικής Ένωσης και Δήμου, έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια και πλέον δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Στόχος μας είναι να αναλάβουμε ως Δήμος τη συντήρηση του χώρου για τα επόμενα χρόνια, με βάση την ειδική δασοτεχνική μελέτη, που θα εγκριθεί από την αρμόδια Δασική Αρχή», δήλωσε ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης.