Τεράστια οικονομική ζημιά έχει υποστεί η τοπική οικονομία στην περιοχή Όλγα Τραγανού στο Δήμο Πηνειού αφού σημαντικές καλλιέργειες όπως φράουλα, εσπεριδοειδή και κηπευτικά έχουν υποστεί από τον πρόσφατο παγετό καταστροφή που ξεπερνά το 70%.

Ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει τη ζημιά

Ο αγρότης επιχειρηματίας Γιάννης Καραμπίνης δήλωσε στην «Πατρίς»: «Η καταστροφή είναι μεγάλη στα 55 στρέμματα υπαίθριας φράουλας. Και για να μιλήσω με αριθμούς: 6.600 φυτά το στρέμμα και πάνω σε κάθε φυτό υπάρχουν 10-15 φράουλες. Μιλάμε για ζημιά 3 τόνους το στρέμμα! Μιλάμε για καταστροφή του 75% της παραγωγής!

Τιμή διάθεσης από 2,50 μέχρι 3 ευρώ. Η καλλιέργεια αυτή έχει φυτευτεί στα μέσα Νοεμβρίου, η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι κλειστή  ,δεν μπορεί να γίνει δήλωση και ποτέ δεν έχει γίνει αυτή την εποχή δήλωση στα 15 χρόνια που βάζω φράουλες. Πάντα η δήλωση γίνεται στον επόμενο χρόνο Μάρτιο με Απρίλη που ανοίγει η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν υπάρχει δυνατότητα αυτή τη στιγμή να δηλώσουμε τις φράουλες. Δεν μπορεί να πιαστεί η φράουλα αυτή με τον ΟΣΔΕ του 2020. Είναι καλλιέργεια του 2021. Η παραγωγή ξεκινά από τέλος Φεβρουαρίου μέχρι τέλος Ιουνίου. Αν δεν είχα καταστραφεί θα ξεκινούσα να μαζεύω φράουλες. Αλλά δύο μέρες με θερμοκρασίες τα βράδυα -5 βαθμούς το φρούτο καταστράφηκε. Επαναλαμβάνω αυτή είναι καλλιέργεια του 2021 δεν μπορεί να δηλωθεί  τον Μάρτη του 2020 όπως μου είπαν από τον ΕΛΓΑ. Μπορούσα εγώ τον Μάρτη του 2020 να ξέρω τι θα καλλιεργήσω τον Νοέμβρη; Η καλλιέργεια στοιχίζει μέχρι στιγμής 200.000 ευρώ. Πήγα καλά το καλοκαίρι με τις άλλες καλλιέργειες, είχα χρήματα και την έβαλα. Αν δεν είχα χρήματα θα την έβαζα; Πώς θα έδινα 10.000 ευρώ στον ΕΛΓΑ ένα χρόνο πρίν; Η ζημιά αγγίζει τις 300.000 ευρώ!»

Καταστροφή για όλα

Ο αγρότης παραγωγός κ. Ηλιόπουλος Κωνσταντίνος δήλωσε στην «Πατρίς»: «Τα λεμόνια, τα κολοκύθια και οι φράουλες, προιόντα που καλλιεργούνται στην περιοχή Όλγα του Δήμου Πηνειού, έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από τις πολικές θερμοκρασίες του διημέρου, θερμοκρασίες που έφθασαν τους 5 και 6 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Στα λεμόνια κάηκαν όλα τα λουλούδια και τα βλαστάρια τα νέα, τα κολοκύθια έπαθαν ολοκληρωτική καταστροφή και οι υπαίθριες φράουλες, ότι λουλούδια υπήρχαν καταστράφηκαν όλα.  Τουλάχιστον 60% της συνολικής παραγωγής έχει πάθει ζημιά. Δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία χρόνια τέτοιος παγετός. Περιμένουμε να έρθει ο ΕΛΓΑ να κάνει εκτίμηση  προκειμένου να αποζημιωθούμε όσο καλύτερα για να μπορέσουμε να ξανακαλλιεργήσουμε τον επόμενο χρόνο γιατί η αγροτική οικονομία θεωρώ ότι είναι το Α και το Ω.

Ακόμη ένα πλήγμα

Ο αγρότης παραγωγός και αντιδήμαρχος του Δήμου Πηνειού  κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος  δήλωσε στην «Πατρίς»: «Η φράουλα, ακριβή καλλιέργεια με κόστος μεγάλο, έχει υποστεί λόγω παγετού μεγάλη καταστροφή σε ποσοστό πάνω από 70%. Ο παγετός αυτός ήταν ένα ακόμη χτύπημα μετά τον κορονοϊό για την αγροτιά. Οι αγρότες δεν έχουν ενημερωθεί πότε πρέπει να δηλώνεται μια καλλιέργεια. Πώς γίνεται ένας αγρότης να δηλώσει από τον Μάρτιο τι θα καλλιεργήσει το Νοέμβριο; Είναι αδύνατο. Ο ΕΛΓΑ πρέπει να δει με διαφορετικό τρόπο αυτές τις περιπτώσεις που δεν είναι λίγες.»

Πηγή: Patrisnews.gr