Στα 2,95 ευρώ/κιλό πούλησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κριτσάς το πρώτο βυτίο λάδι, εξαιρετικής ποιότητας, με προορισμό την Ιταλία. Τον πρώτο πλειοδοτικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει για τις 21 Ιανουαρίου, ο Συνεταιρισμός υποχρεώθηκε να τον κηρύξει άγονο, αφού η τιμή των 2,81 ευρώ/κιλό θεωρήθηκε ασύμφορη.

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κριτσάς Νίκος Αφορδακός δήλωσε στην Ανατολή και το δημοσιογράφο Νίκο Τραντά ότι υπέγραψε συμφωνητικό για την πώληση της πρώτης ποσότητας ελαιολάδου, φετινής παραγωγής, περίπου 30 τόνων, οξύτητας κάτω των 2,5 γραμμών.

Η τιμή πώλησης στους Ιταλούς ήταν 2,92 ευρώ/κιλό, η οποία, όπως είπε ο κ. Αφορδακός, εκτιμά ότι είναι από τις υψηλότερες τιμές πώλησης που επιτυγχάνει αυτή την περίοδο το κρητικό ελαιόλαδο.

Αυτό επιβεβαιώνεται και συγκρίνοντας τις τιμές στο δελτίο τιμών που εξέδωσε ο ΣΕΔΗΚ.

«Δεν είμαι ευχαριστημένος ούτε με αυτή την τιμή, εκτιμώ, όμως, ότι θα είναι η ελάχιστη τιμή με την οποία θα πληρωθεί ο παραγωγός το λάδι του οποίου θα πωληθεί από τον Συνεταιρισμό», είπε ο κ. Αφορδακός, σημειώνοντας ότι οι επόμενες πωλήσεις θα κινηθούν σε υψηλότερη τιμή από 2,92 ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ποσότητα ελαιολάδου που συγκεντρώνει και σκοπεύει να πωλήσει ο Συνεταιρισμός Κριτσάς, ο κ. Αφορδακός είπε ότι θα είναι περίπου 500 τόνοι.

Ορισμένοι παραγωγοί έχουν πάρει για δική τους κατανάλωση και αναμένεται να πάρουν και άλλοι, εξήγησε.