Μια ομάδα καλλιεργητών στο Λειβαδίτη της Ξάνθης, σε υψόμετρο 1350 μέτρα, έκαναν πριν δέκα χρόνια την αρχή με την καλλιέργεια της πατάτας. Δέκα χρόνια μετά συνεχίζουν παράγοντας και πουλώντας εξαιρετικής ποιότητας πατάτα καταφέρνοντας έτσι να ζωντανέψουν και πάλι μια καλλιέργεια που έχει την δική της παράδοση στην περιοχή.

«Βγάζουμε ένα προϊόν εξαιρετικά ποιοτικό. Βοηθά η ποικιλία πατάτας, αλλά και τα εδάφη», δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» ο Διαμαντής Σερεφιάς«Απευθυνόμαστε στην αγορά της Ξάνθης, της Θράκης και φτάνουμε μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Είναι σε ευνοϊκό μέρος ο Λειβαδίτης και αποδίδει», δηλώνει και σημειώνει: «Το σημαντικό είναι ότι υπήρχε και μια προϊστορία στην περιοχή στην καλλιέργεια πατάτας. Ήταν ένα πατατοχωριό που το είχε δημιουργήσει ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής αυτός ο μεγάλος αγροτικός ηγέτης με υποδομές και με ό,τι χρειαζόταν. Είχαν φτάσει στο σημείο οι πατατοκαλλιεργητές να κάνουν σποροπαραγωγή. Δυστυχώς όλα αυτά σβήστηκαν στο διάβα των χρόνων. Μέχρι που η καλλιέργεια ζωντάνεψε και πάλι. Ακόμη και μια πατάτα σπόρου που έχουμε είναι από το εξωτερικό και είναι πολύ κρίμα να μην έχουμε δική μας σποροπαραγωγή. Να μην βγάζει η Ελλάδα σπόρο πατάτας».

Όπως τονίζει ο κος Σερεφιάς οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έπρεπε να είναι πιο κοντά στους καλλιεργητές. «Θα έπρεπε η Περιφέρεια, το Κράτος και οι Δήμοι να μας στηρίξουν λίγο παραπάνω. Θέλουμε να έρθουν επιστήμονες από τη διεύθυνση της Ξάνθης, να μας δώσουν την τεχνογνωσία τους και σίγουρα εμείς είμαστε διαθέσιμοι, τους το έχουμε προτείνει. Είμαστε σε αναμονή. Θέλουμε πάλι να ζωντανέψει ο τόπος, υπάρχουν οι δυνατότητες, τα εδάφη, τα στρέμματα, η περιοχή και οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται. Θέλουν όμως τη βοήθεια της πολιτείας».