Ένας νέος παθογόνος ιός δημιουργεί σημαντική ανησυχία για τους παραγωγούς ντομάτας. Ο Dr. Cassandra Swett από το UC Davis αναφέρεται στο παθογόνο ως fusarium falciforme, το οποίο προκαλεί μείωση της ανάπτυξης μεταξύ 45 και 60 ημερών.

« Αυτά τα φυτά που επηρεάζονται από την πτώση της αμπέλου υποφέρουν από μεγάλες απώλειες απόδοσης », δήλωσε ο Swett. « Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι απώλειες απόδοσης είναι τόσο σοβαρές που οι καλλιεργητές εγκαταλείπουν τμήματα αγρών ή ακόμη και σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις ολόκληρα χωράφια, επειδή δεν είναι οικονομικά βιώσιμο να ξοδέψουν τα χρήματα για να τα συγκομίσουν» . ( Δείτε επίσης πρόσθετες πληροφορίες παρακάτω).

 Το Fusarium falciforme έχει ανακτηθεί σε εννέα κομητείες που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών παραγωγής τομάτας. Με βάση τα διαγνωστικά εργαστηριακά δεδομένα, το παθογόνο έχει τεκμηριωθεί σε περισσότερα από 100 πεδία σε όλη την Καλιφόρνια. Παρόλο που δεν υπάρχουν διαθέσιμα γνωστά εργαλεία διαχείρισης αυτή τη στιγμή, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά τις εμπορικές ποικιλίες και την απόδοσή τους σε πεδία που είναι μολυσμένα με fusarium falciforme.