Με βάση την ηθική προσέγγιση της Τεχνητής Νοημοσύνης που υποστηρίχθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο εμπειρογνώμονες από το FAO και το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων χρησιμοποιούν κηφήνες για να συλλέξουν οπτικά δεδομένα σχετικά με τις κατεστραμμένες καλλιέργειες ρυζιού.

Η Ποντιφική Ακαδημία για τη Ζωή, μαζί με τους πρώτους συνυπογράφοντες της Ηθικής της Κλήσης για Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) της Ρώμης, σηματοδότησε σήμερα την πρώτη επέτειο του εγγράφου που εγκρίθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο και επιδιώκει τη δέσμευση για την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης με τρόπους διαφανείς, χωρίς αποκλεισμούς, κοινωνικά ωφέλιμους και υπεύθυνους και με παρονομαστή την ηθική προσέγγιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), προχωρά σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα συλλογής οπτικών δεδομένων από τους κηφήνες.

Το Rome Call for AI Ethics είναι ένα έγγραφο που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει μια ηθική προσέγγιση της Τεχνητής Νοημοσύνης και να προωθήσει ένα αίσθημα από κοινού ευθύνης μεταξύ οργανισμών, κυβερνήσεων και ιδρυμάτων με σκοπό να εγγυηθεί ένα μέλλον στο οποίο η ψηφιακή καινοτομία και η τεχνολογική πρόοδος βρίσκονται στην υπηρεσία ανθρώπινη εφευρετικότητα και δημιουργικότητα. «Μέχρι το 2050, ο κόσμος θα πρέπει να τροφοδοτήσει περίπου 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό θα είναι εφικτό μόνο με μετασχηματισμένα γεωργικά τρόφιμα που είναι χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικά και βιώσιμα.

Η τεχνητή νοημοσύνη στα τρόφιμα και τη γεωργία διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτόν τον μετασχηματισμό και στην επίτευξη Φαγητό για όλους», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu. “Στο FAO, χρησιμοποιούμε ηθική τεχνητή νοημοσύνη στο έργο μας για καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να επωφεληθούν από μια ηθική τεχνητή νοημοσύνη και να αποκομίσουν το ψηφιακό μέρισμα. Ο FAO έχει δεσμευτεί πλήρως με το Ρώμη Πρόσκληση για ηθική AI”, πρόσθεσε.

“Πριν από ένα χρόνο, ενώσαμε τον Αρχιεπίσκοπο Vincenzo Paglia και την Ποντιφική Ακαδημία για τη Ζωή για να τιμήσουμε τις έξι θεμελιώδεις αρχές της Ρώμης για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Δεοντολογία και να διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία συνεχίζει να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Microsoft Μπράντ Σμιθ. “Καθώς ανακάμπτουμε από την πανδημία COVID-19, το Call Call της Ρώμης θα είναι ακόμα πιο σημαντικό καθώς σκεφτόμαστε ευρύτερα και ηθικά για το μέλλον της τεχνολογίας. Το Call Rome μας βοηθάει να προωθήσουμε μια στοχαστική, σεβαστή και χωρίς αποκλεισμούς συνομιλία για τη διασταύρωση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και της κοινωνίας.

“Στην IBM πιστεύουμε ότι η AI έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίζει και να βελτιώνει τη ζωή μας και την κοινωνία μας με πολλούς σημαντικούς τρόπους”, δήλωσε ο Dario Gil, Ανώτερος Αντιπρόεδρος και Διευθυντής της IBM Research.

“Για όλους μας να επωφεληθούμε από την τεχνητή νοημοσύνη, απαιτεί δέσμευση για ενεργή ανάπτυξη, ανάπτυξη και χρήση της με υπευθυνότητα για την αποφυγή δυσμενών αποτελεσμάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η IBM ήταν τόσο περήφανη που συμμετείχε στην Pontifical Academy for Life ως μία από τις αρχικές υπογράφοντες της Ρώμης Πρόσκληση για μια Ηθική AI, υποστηρίζοντας μια ηθική προσέγγιση για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το έργο μας για την υποστήριξη της AI Ethics διαπερνά ολόκληρη την εταιρεία μας, το οποίο περιλαμβάνει ένα κεντρικό πλαίσιο διακυβέρνησης, πρωτόκολλα εκτίμησης κινδύνου, αξιόπιστες μεθοδολογίες ανάπτυξης AI, πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, ερευνητικές καινοτομίες και εργαλειοθήκες ανοιχτού κώδικα για να βοηθήσουν τους άλλους να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την ηθική AI, πρόσθεσε ο Gil. Το Rome Call for AI Ethics υπογραμμίζει ότι τα συστήματα AI πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν για να εξυπηρετήσουν και να προστατεύσουν τα ανθρώπινα όντα και το περιβάλλον στο οποίο ζουν.