Ένα από τα εμβληματικά προϊόντα της Δράμας, την πατάτα Νευροκοπίου, έπληξε σημαντικά η πανδημία του κορωνοϊού. Η μείωση της διαθεσιμότητας σε ποσοστό 30% – 40% έφερε μείωση των τιμών και αδυναμία κάλυψης ακόμη και του κόστους παραγωγής από τους πατατοπαραγωγούς.

Το 2020 αποδείχτηκε καταστροφικό για τους παραγωγούς πατάτας, που είδαν αφενός να μην μπορούν να πουλήσουν το προϊόν τους διότι υπήρξε –και συνεχίζει να υπάρχει- μειωμένη κατανάλωση, αφετέρου η αγορά του να γίνεται σε τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Όπως τόνισε στη Voria.gr o αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργος Ζιμπίδης, «η κατάσταση είναι δραματική για πολλούς παραγωγούς, καθώς το πλήγμα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν τεράστιο.

Μειώθηκε η κατανάλωση, η διάθεση του προϊόντος ήταν περιορισμένη και συνεπώς η τιμή της πατάτας μειώθηκε πολύ. Με κλειστή την εστίαση και δραματικά μειωμένο τον τουρισμό, η κατανάλωση είναι εξαιρετικά μειωμένη. Έτσι, παρότι η παραγωγή πήγε καλά, η τιμή έπεσε πάρα πολύ.

Ενδεικτικά, είχαμε στο διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2020 μείωση της απορρόφησης κατά 30% έως 40% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αλλά ακόμη και του 2018 ή του 2017.

Η τιμή αναλόγως της ποικιλίας κυμαίνεται από τα 10 λεπτά το κιλό έως (για τις αμιγώς κιτρινόσαρκες πατάτες) 20 λεπτά το κιλό. Οι αντίστοιχες τιμές τα προηγούμενα χρόνια έφταναν στα 0,22 – 0,28 ευρώ το κιλό.

Με κόστος παραγωγής στα 700 – 800 ευρώ το στρέμμα αντιλαμβάνεστε ότι δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδα για τους παραγωγούς».

Η συνολική ετήσια παραγωγή της ΠΓΕ πατάτας Νευροκοπίου είναι της τάξης των 70 εκατομμυρίων κιλών πατάτας, με κίνδυνο πλέον η μισή να μείνει στα… αζήτητα, λόγω των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Την εξαιρετικά μειωμένη ζήτηση επισημαίνουν και οι εκπρόσωποι των παραγωγών, οι οποίοι επενδύουν στην ενίσχυση – αποζημίωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λόγω κορωνοϊού.

«Δεν θα καλύψει ούτε το κόστος παραγωγής, ούτε τη μεγάλη ζημιά που έχουμε υποστεί, αλλά θα μας δώσει την ευκαιρία να καλλιεργήσουμε εκ νέου. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι η πατάτα στην περιοχή είναι βασική και μοναδική πηγή εισοδήματος για τους περισσότερους κατοίκους του λεκανοπεδίου του Νευροκοπίου», τόνισαν ανεξάρτητοι παραγωγοί.

«Προφανώς το άνοιγμα της αγοράς είναι αυτό που θα δώσει τη λύση, όμως είναι άγνωστο πότε αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

Η αποζημίωση λόγω κορωνοϊού είναι μια ανακούφιση για τους παραγωγούς, που αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό πλήγμα και ήδη η Περιφέρεια έχει επισημάνει με κάθε τρόπο την ανάγκη να δοθεί αυτή η ενίσχυση το συντομότερο», δήλωσε ο κ. Ζαμπίδης.

Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται επειδή ο φάκελος της αποζημίωσης προς έγκριση παραμένει επί ένα μήνα, χωρίς κάποια εξέλιξη, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, εφόσον τελικώς υπογραφεί η ενίσχυση, στους παραγωγούς δεν πρόκειται να αντιστοιχεί αποζημίωση πάνω από 220 – 230 ευρώ το στρέμμα, κάτι που μπορεί να καλύψει κυρίως τις νέες φυτεύσεις, όχι όμως και τις μεγάλες απώλειες εισοδήματος.