Σε πραγματική μάστιγα για τους αγρότες έχουν μετατραπεί οι συνεχείς κλοπές καλωδίων χαλκού από αρδευτικές γεωτρήσεις (πομόνες), όπως και για τον ΔΕΔΔΗΕ οι κλοπές μετασχηματιστών.

Οι κλοπές καλωδίων γίνονται με αφορμή τον χαλκό που μεταπωλείται όσο – όσο, ενώ οι αγρότες – θύματα των δραστών, καταβάλλουν σημαντικά χρηματικά ποσά για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούν οι κλέφτες, αποξηλώνοντας πολλές φορές τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στα αρδευτικά συγκροτήματα.

Σημαντικές είναι επίσης και οι επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ και στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με αφορμή την κλοπή μετασχηματιστών, ειδικά κατά την αρδευτική περίοδο. Με 7 κλεμμένες κουλούρες χαλκού συνελήφθησαν προχθές και πέντε Ρομά από τον Τύρναβο ηλικίας από 16 έως 29 ετών, μεταξύ των οποίων και μια 19χρονη.

Οι πέντε δράστες συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη μιας ώρας περίπου, καταδίωξη που ξεκίνησε από το Ομορφοχώρι για να καταλήξει στη Φαλάνη, όπου το επιβατικό αυτοκίνητο των δραστών ακινητοποιήθηκε σε αγροτικό δρόμο όταν αποκολλήθηκε τροχός, ενώ κατά την καταδίωξη πετούσαν διάφορα αντικείμενα στους αστυνομικούς για να αποφύγουν τη σύλληψη.

Από την έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Κιλελέρ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», προέκυψε ότι οι συλληφθέντες εμπλέκονται σε κλοπές από πομόνες, στον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου στη Φαλάνη, στο Ελευθέριο, στο Ομορφοχώρι, στον Αμπελώνα, στα Πλατανούλια, στην Αγ. Σοφία και στους Σοφάδες Καρδίτσας. Μέρος δε των κλεμμένων καλωδίων αναγνωρίστηκε από τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ.

ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», οι πέντε συλληφθέντες εντοπίστηκαν προχθές από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης Λάρισας ενώ επέβαιναν στο επιβατικό Ι.Χ. έχοντας διαπράξει νωρίτερα κλοπή καλωδίων χαλκού στην περιοχή του Ομορφοχωρίου. Όταν αρνήθηκαν να δεχθούν έλεγχο μετά από σήμα αστυνομικών ξεκίνησε η καταδίωξή τους μέσω αγροτικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, για να συλληφθούν τελικά έξω από τη Φαλάνη όπου το αυτοκίνητό τους ακινητοποιήθηκε σε αγροτικό δρόμο όταν αποκολλήθηκε ο πίσω αριστερός τροχός.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. «κατά την καταδίωξη που έλαβε χώρα σε περιοχές των Δήμων Κιλελέρ, Τεμπών και Λαρισαίων, ο οδηγός προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ οι συνεπιβάτες εκτόξευαν προς τη μεριά των αστυνομικών διάφορα αντικείμενα (ρόδα, σίδερα, εργαλεία κ.α.), με σκοπό να δυσχεράνουν την ακινητοποίηση του οχήματος». Ο οδηγός του ΙΧ στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης, ενώ κατά την καταδίωξη σύμφωνα με την αστυνομία έκανε επικίνδυνους ελιγμούς, παραβιάζοντας ερυθρούς σηματοδότες και πινακίδες.

Οι πέντε συλληφθέντες παραπέμφθηκαν χθες ενώπιον των εισαγγελικών αρχών κατηγορούμενοι για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, παράβαση του νόμου περί όπλων, επικίνδυνη οδήγηση, παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), καθώς και για βία αφού αντιστάθηκαν κατά τη σύλληψή τους, όταν προσπάθησαν να διαφύγουν πεζή ενώ είχε ακινητοποιηθεί το όχημά τους.

Αργά χθες το μεσημέρι, ο 16χρονος αφέθηκε ελεύθερος καθότι ανήλικος, ενώ οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες κρατούνται προκειμένου να οδηγηθούν σήμερα ενώπιον του Αυτοφώρου.
Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και «κατασχέθηκαν συνολικά 7 κουλούρες καλωδίων με χαλκό, 2 μαχαίρια, διαρρηκτικά εργαλεία (πένσες, κατσαβίδια, κόφτης, βαριοπούλα κ.α.) και γάντια», ενώ όπως διευκρινίζεται από την ΕΛ.ΑΣ., από το Αστυνομικό Τμήμα Κιλελέρ συνεχίζεται η έρευνα για τυχόν εμπλοκή των δραστών και σε άλλες περιπτώσεις κλοπών.

ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ
Υπενθυμίζεται πως για τις κλοπές χαλκού από αγροτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή των Φαρσάλων, αγρότης κατέθεσε μήνυση η οποία έχει ήδη υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας.

Με αφορμή την ίδια μηνυτήρια αναφορά, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασ. Κόκκαλης κατέθεσε προχθές ερώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, σημειώνοντας τη διάσταση αν η κλοπή χαλκού αποτελεί μεμονωμένη πράξη ή πράξη οργανωμένης εγκληματικής αλυσίδας.

«Δεδομένης της έναρξης της καλλιεργητικής και αρδευτικής περιόδου, και δεδομένης της ανεπάρκειας του κολασμού των δραστών της πράξης της κλοπής αυτοτελώς» ο κ. Κόκκαλης ρωτά τους υπουργούς αν θα προβούν στη λήψη μέτρων «που θα οδηγήσουν στη ριζική εξάλειψη του φαινομένου, σε επίπεδο θεσμοθέτησης μέτρων αυστηρών ελέγχων όλων των πιθανών πηγών που εμπλέκονται στην αλυσίδα εμπορίας και χρήσης χαλκού και σε ποινικό επίπεδο, με σκοπό τη μεταβολή της ποινικής μεταχείρισης των δραστών της πράξης της κλοπής χαλκού».

Πηγή: eleftheria.gr