«Εντιμότητα, αποτελεσματικότητα, δημοκρατικός έλεγχος». Πάνω σε αυτό το τρίπτυχο θα δομηθεί η φιλοσοφία με την οποία θα ξεκινήσει η προσπάθεια που επιχειρείται στη εκπροσώπηση των συνεταιρισμένων αγροτών, μετά και τη σύγκλιση απόψεων η οποία επετεύχθη ανάμεσα στην Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) την περασμένη εβδομάδα, μετά από παρέμβαση και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού.

Η όλη προσπάθεια όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, το Φεβρουάριο του 2020 «όταν με διαπραγματεύσεις μεταξύ του τέως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και των εκπροσώπων του ΣΑΣΟΕΕ και Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ κατά την διαμόρφωση των άρθρων του Νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς συναποφασίστηκε η ίδρυση της νέας Εθνικής Οργάνωσης».

Η διαδικασία ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, όμως η πανδημία του κορονοϊού που έπληξε όλον τον πλανήτη, καθυστέρησε την εν λόγω διαδικασία. Έτσι τον περασμένο Δεκέμβριο «υπεγράφη η Ιδρυτική πράξη και το Καταστατικό από τους πρώτους εννέα Συνεταιρισμούς, οι οποίοι απετέλεσαν την προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή» όπως σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης.

Η συγκεκριμένη επιτροπή είχε ως αποστολή τη συλλογή υπογραφών από τα ιδρυτικά μέλη – Συνεταιρισμούς καθώς και τη διοργάνωση, μέσω τηλεδιάσκεψης, της Γενικής Συνέλευσης για την έγκριση του Καταστατικού και την εκλογή του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι την επίσημη αναγνώριση από τις Δικαστικές Αρχές.

Στην προσπάθεια συμμετέχουν πλέον περί τους 170 συνεταιρισμούς με τον κύκλο εργασιών τους να υπερβαίνει το 80% του συνολικού κύκλου εργασιών των ελληνικών συνεταιρισμών.

Η νέα αρχή σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη ξεκινά «διαθέτοντας την εμπειρία των σφαλμάτων που οδήγησαν στην κατάρρευση που παλαιού Συνεταιριστικού οικοδομήματος, δεν έχει τα βαρίδια του παρελθόντος και στηρίζεται σε μεγάλους καταξιωμένους Συνεταιρισμούς οι οποίοι τα δύσκολα χρόνια της κρίσης στάθηκαν στα πόδια τους και αναπτύχθηκαν».

Η φιλοσοφία της νέας Εθνικής συνεταιριστικής Οργάνωσης σύμφωνα με τα όσα είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Γιαννακίδης στηρίζεται «στην αρχή ότι οι Συνεταιρισμοί είναι οικονομικές Οργανώσεις των Αγροτών, είναι Επιχειρήσεις, δεν είναι συνδικαλιστικές Οργανώσεις και έχουν προσανατολισμό την αγορά» καθώς «η αγορά είναι αυτή που αμείβει την υπεύθυνη και επαγγελματική λειτουργία, που δίνει εισόδημα στον αγρότη και που δικαιώνει την Συνεταιριστική αντίληψη στις γνήσιες και πραγματικές της διαστάσεις».