Στα 75 του χρόνια ο Οσμάν Αχμέτ. Κτηνοτρόφος τα τελευταία 15 χρόνια. Με την γκλίτσα στο χέρι τον συναντήσαμε να τρέχει πίσω από το κοπάδι του. «Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος», μας είπε και στάθηκε να πάρει μια ανάσα.

«Το γάλα το πουλάμε τσάμπα, τα αρνιά όταν έρχεται εκείνη η ώρα επίσης τα αγοράζουν φθηνά και τα πουλάνε ακριβότερα στο τσιγκέλι». Τα χέρια, φουσκωμένα και κουρασμένα, «μαρτυρούν» ότι είναι εποχή που αρμέγει τα ζωντανά του. «Αρμέγω ενενήντα μάνες που έχουν γεννήσει», μας είπε σημειώνοντας «το γάλα το πουλάω 70 λεπτά, γάλα πρόβειο, πέρσι πήγαινε 6,70. Για πρόβειο γάλα είναι χαμηλή η τιμή, αλλά τι να κάνω, δεν έχω άλλη επιλογή».

Όση ώρα μας μιλά έχει την προσοχή του και το βλέμμα του στραμμένο στο κοπάδι που βόσκει πότε από εδώ και πότε από εκεί αναζητώντας το πρώτο χορτάρι της άνοιξης.

Αρμέγει 70 κιλά γάλα την ημέρα, μπαίνει στο μαντρί γι’ αυτή την δουλειά πρωί- βράδυ. Από αυτά τα 90 πρόβατα που γέννησαν πούλησε ήδη εξήντα αρνιά. «2,40 το κιλό ζωντανά, πού πρώτα;» αναρωτήθηκε.
Όπως μας είπε ο κτηνοτρόφος της Ροδόπης ευτυχώς που οι ζωοτροφές είναι δικής του παραγωγής: «Καλαμπόκι και κριθάρι δικό μου» ανέφερε μην παραλείποντας να καταθέσει και το παράπονό του «Δεν παίρνω επιδοτήσεις, δεν δόθηκαν καινούργιες και έτσι έμεινα εκτός». Πριν τον αφήσουμε συντροφιά μόνο με το κοπάδι και τις σκέψεις του προσθέτει: «Να παίρνουμε κι εμείς μια μικρή επιδότηση, αυτό να πείτε στους υπεύθυνους».

Πηγή: ert.gr