Παρεμβάσεις σε μια σειρά από καίρια ζητήματα προγραμματίζει να κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και των προοπτικών υποστήριξης του παραγωγικού τομέα της χώρας μας παράλληλα με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του σε διεθνές επίπεδο.

Σε αυτές, όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων «Η βελτίωση των λειτουργικών δυνατοτήτων των εργαστηριακών υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον τομέα της αντιμετώπισης ζωονόσων και νοσημάτων των ζώων καθώς και η βελτίωση των εργαστηριακών υποδομών στον τομέα των ελέγχων επιβλαβών οργανισμών για την φυτοϋγεία ώστε να εξασφαλισθούν οι εξαγωγές φυτικών προϊόντων, ο επαρκής έλεγχος εισαγόμενων προϊόντων καθώς και η πιστοποίηση εγχώριου πολλαπλασιαστικού υλικού».

Άλλες δράσεις που προτείνονται αφορούν στον τομέα της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων φυτικής προέλευσης ενώ θα επιχειρηθεί και η ειδικευμένη προώθηση των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Η δυσκολία του όλου εγχειρήματος έγκειται στο γεγονός ότι o προϋπολογισμός του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ ανέρχεται στα 28 εκατ. ευρώ, με τις εν λόγω παρεμβάσεις που ετοιμάζονται να κοστίζουν αρκετά περισσότερα χρήματα.