Κυκλοκόνιο ελιάς: Έχουν διαπιστωθεί έντονες προσβολές από το κυκλοκόνιο σε ελαιόδεντρα των νομών Μαγνησίας Φθιώτιδος και Λάρισας. Το κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο σχηματισμός στρογγυλών κηλίδων, με χρώμα σταχτί-καστανό στο κέντρο που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες.

Ο μύκητας προσβάλλει τους μίσχους των φύλλων, τους ποδίσκους των ανθέων, ταξιανθιών και καρπών. Όταν η προσβολή γίνεται σοβαρή τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του παθογόνου και την πραγματοποίηση μολύνσεων. Η ένταση της ασθένειας επηρεάζεται από το ύψος της βροχής, αλλά και από την πολύ υψηλή πρωινή υγρασία (διαβροχή φυλλώματος δρόσου ή ομίχλης) σε συνδυασμό με την ύπαρξη μολύσματος. Συστάσεις: 1) Αραίωμα του φυλλώματος στα πυκνά δέντρα για τη δημιουργία συνθηκών αερισμού και φωτισμού που δεν ευνοούν την ανάπτυξη του κυκλοκονίου. 2) Συνιστάται να γίνει ψεκασμός όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 2-6 εκατοστά. Χρειάζεται καλό λούσιμο των δέντρων και επανάληψη μετά από βροχή. Με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Κοκκοειδή της ελιάς: Συστήνεται η αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων από κοκκοειδή κλαδίσκων προτού αρχίσουν οι εκκολάψεις προνυμφών. Ανανεωτικά κλαδεύματα σε γηραιά δέντρα και κατάλληλη λίπανση. Στους ελαιώνες που έχουν παρατηρηθεί προσβολές από τα κοκκοειδή συνιστάται η επέμβαση με θερινό πολτό ή θερινά ορυκτέλαια όταν η νέα βλάστηση έχει φθάσει τα 6-8 εκατοστά και πριν την ανθοφορία.

Περονόσπορος φακές: Την εμφάνισή του έκανε ο περονόσπορος σε καλλιέργειες με φακές σε περιοχές των νομών Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας. Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα και τη μετάδοσή του. Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η διαβροχή των φύλλων επί 4-6 ώρες, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 7,5-20oC ή όταν έχουμε σχετική υγρασία 80-90% επί 12 ώρες και θερμοκρασίες μικρότερες των 15oC. Η διασπορά των σπορίων του μύκητα γίνεται με τη βροχή και τον άνεμο. Καταπολέμηση: Nα γίνουν ψεκασμοί των φυτών μόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες φακής με εκλεκτικά για τον περονόσπορο και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως copper oxide, copper oxychloride, κ.ά.

Μπιζέλι ωίδιο: Καταπολέμηση: Nα γίνουν ψεκασμοί των φυτών μόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες του μπιζελιού με εκλεκτικά για το ωίδιο και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Θρίπας: Υπάρχουν μέτριοι πληθυσμοί θρίπα στις καλλιέργειες μπιζελιού. Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με εκλεκτικά για τον θρίπα και επιτρεπόμενα για τις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.