Οι δροσερές καιρικές συνθήκες το 2020-2021 ευνόησαν την ποιότητα της συγκομιδής φέτος. Η συγκομιδή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Νότια Αφρική με την ποιότητα να φαίνεται ότι είναι πολύ καλή. Ωστόσο, το 2021 δεν θα είναι μια πολύ ήσυχη χρονιά για τη βιομηχανία οίνου της Νοτίου Αφρικής.

Ελαφρά αύξηση των όγκων το 2020

Οι σχετικά δροσερές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου καθυστέρησαν τη συγκομιδή κατά περίπου δύο εβδομάδες στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές. Η συγκομιδή ξεκίνησε με τις ποικιλίες Chardonnay, Pinotage, Chenin Blanc και Sauvignon Blanc, ακολουθούμενη από τις Merlot, Cinsault, Colombard, Shiraz, Cabernet Sauvignon και Ruby Cabernet. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο όγκος αναμένεται να είναι ελαφρώς υψηλότερος από το 2020 (10,4 Mhl), αλλά χαμηλότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων δεκαπέντε ετών (1,37 εκατομμύρια τόνοι). Σύμφωνα με τους ειδικούς του κρασιού στην επαγγελματική οργάνωση Vinpro, η ποιότητα είναι πολύ καλή, με τις δροσερές θερμοκρασίες να ευνοούν τα όμορφα χρώματα και τα εξαιρετικά αρώματα. Αυτή η πολλά υποσχόμενη ποιότητα συνδυάζεται με την ολική άρση την 1η Μαρτίου της τρίτης εθνικής απαγόρευσης πώλησης αλκοόλ, η οποία ακολουθεί τη μερική άρση της 1ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η Vinpro συνεχίζει τη νομική της δράση κατά του κράτους, με ακρόαση προγραμματισμένη για τα τέλη Απριλίου. Ο στόχος είναι να αναγκάσει την κυβέρνηση να λάβει πιο στοχοθετημένες αποφάσεις, από επαρχία σε επαρχία και να μην εφαρμόζει πλέον γενικές απαγορεύσεις.

 Καθαρό εισόδημα 4 σεντ ανά φιάλη

Το τέλος των περιορισμών θα επιτρέψει στους παραγωγούς να εξαντλήσουν ορισμένα από τα αποθέματα που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης πωλήσεων 20 εβδομάδων από τον Μάρτιο του 2020 και την απαγόρευση εξαγωγών πέντε εβδομάδων. Στα οινοποιεία της Νότιας Αφρικής επί του παρόντος τα αποθέματα ανέρχονται συνολικά σε 645 εκατομμύρια λίτρα κρασιού, εκ των οποίων 300 εκατομμύρια δεν έχουν συμβόλαια πώλησης. Αν και η επανάκαμψη του εμπορίου πρέπει να αποφέρει μετρητά, η κυβερνητική ανακοίνωση για αύξηση του κατώτατου μισθού, της τιμής του ηλεκτρικού και των ειδικών φόρων κατανάλωσης (+ 16%, + 15% και + 8% αντίστοιχα) δεν θα επιτρέψουν να αυξηθεί το εισόδημα των παραγωγών. Σύμφωνα με το Vinpro, ακόμη και πριν από αυτές τις αυξήσεις, το καθαρό εισόδημα ανά φιάλη κατά την παραγωγή δεν απέφερε παρά 0,77 Rand (ή περίπου 4 σεντ του ευρώ). Ανά εκτάριο, το μέσο καθαρό εισόδημα το 2020 εκτιμήθηκε σε περίπου 770 ευρώ (-32% / 2019), λιγότερο από το μισό από αυτό που θεωρείται οικονομικά βιώσιμο. “Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση έχει θησαυρίσει από τους φόρους κατανάλωσης και το ΦΠΑ σε βάρος των παραγωγών”, θρηνεί η οργάνωση. Αποτέλεσμα: η έκταση του αμπελώνα συνεχίζει να μειώνεται. Το μόνο μεγάλο θετικό σημείο: οι εξαγωγές ήταν σταθερές το 2020, παρά την απαγόρευση των εξαγωγών σε συνδυασμό με σημαντικές υλικοτεχνικές δυσκολίες και η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 7,7%, και ανέρχονταν σε περίπου 502 εκατομμύρια ευρώ για 319,2 εκατομμύρια λίτρα που εξήχθησαν.