Κάλεσμα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης να καταγράψουν σε μια εφαρμογή, τις κενές δενδροδόχους, απευθύνει το «δεντρί project», μία περιβαλλοντική δράση ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση του πρασίνου στην πόλη.

Το project αποτελεί ένα έργο της οργάνωσης mamagea και υλοποιείται από μέλη της Πράσινης Κοινότητας. Πρόκειται για ένα συλλογικό COVID19-free εγχείρημα κινητοποίησης, με στόχους την ενίσχυση του αστικού πρασίνου και την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα. Παράλληλα, προσφέρει βιωματικές εμπειρίες οικειοποίησης του δημόσιου χώρου και των γειτονιών της πόλης.

Μέσω της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών, η πόλη χαρτογραφείται και συγκεκριμενοποιεί την ανάγκη της για πράσινο. Για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού, η Πράσινη Κοινότητα δημιούργησε μια φόρμα καταγραφής των κενών δενδροδόχων και καλεί τους πολίτες σε δράση. Η πρώτη φάση του δεντρί project στοχεύει στην άντληση δεδομένων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος διαθέτει μόνο 2,7 τ.μ ανά κάτοικο.

Μπορείτε να βρείτε τη φόρμα καταγραφής κενών δενδροδόχων εδω: http://bit.ly/3tm2g6S

Το δεντρί project θα επεξεργάζεται τα δεδομένα, αποτυπώνοντας τις καταγραφές των πολιτών σ’ έναν ανοιχτό διαδραστικό χάρτη, ο οποίος θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα.

Η οργάνωση και η κοινότητα βρίσκονται σε συζητήσεις με το Δήμο Θεσσαλονίκης και την αρμόδια αντιδημαρχία, για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα, ώστε το επόμενο διάστημα να προγραμματιστούν φυτεύσεις, όπου αυτό καθίσταται δυνατόν. Με την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης στα τέλη Απριλίου, το δεντρί project θα πραγματοποιήσει καλέσματα για συμμετοχή στην επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων της καταγραφής. Σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Διονύση Λατινόπουλο, προγραμματίζονται δημιουργικά συμμετοχικά εργαστήρια με άξονα την επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου. Τέλος, μεταξύ άλλων, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν καμπάνιες ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ωφέλειες του πρασίνου στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του έργου στις σελίδες του δεντρί project facebookinstagram και mamagea. Εναλλακτικά για την καταχώρηση των δεδομένων μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία στη διεύθυνση dentri@mamagea.gr.

Η Πράσινη Κοινότητα και το δεντρί project υποστηρίζονται από το Heinrich Böll Stiftung Greece.