Η γεωργία απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών απωλειών και ζημιών που προκλήθηκαν από καταστροφές που έχουν αυξηθεί σε συχνότητα, ένταση και πολυπλοκότητα, λέει ο FAO σε μια νέα έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 18 Μαρτίου.

Σε κανένα άλλο σημείο της ιστορίας, τα γεωργοτροφικά συστήματα δεν αντιμετώπισαν μια τέτοια σειρά νέων και άνευ προηγουμένου απειλών, όπως μεγάλες πυρκαγιές, ακραίες καιρικές συνθήκες, ασυνήθιστα μεγάλα σμήνη ακρίδων ερήμων και αναδυόμενες βιολογικές απειλές όπως η πανδημία COVID-19. Αυτοί οι κίνδυνοι όχι μόνο παίρνουν ζωές, αλλά και καταστρέφουν τα γεωργικά μέσα διαβίωσης και προκαλούν αρνητικές οικονομικές συνέπειες σε επίπεδο νοικοκυριού, κοινότητας, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο που μπορούν να αντέξουν για γενιές, λέει η έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ετήσια εμφάνιση καταστροφών είναι πλέον τριπλάσια από εκείνη της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Σχετικά με τη γεωργία, τη βιομηχανία, το εμπόριο και τον τουρισμό στο σύνολό του, από μόνη της η γεωργία απορροφά το δυσανάλογο μερίδιο του 63% των επιπτώσεων από καταστροφές.

Έτσι, μεταξύ 2008 και 2018, οι επιπτώσεις των καταστροφών κοστίζουν στους γεωργικούς τομείς των οικονομιών των αναπτυσσόμενων χωρών πάνω από 108 δισεκατομμύρια δολάρια σε κατεστραμμένες ή χαμένες καλλιέργειες και κτηνοτροφική παραγωγή. Τέτοιες ζημιές μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για τα προς το ζην των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των ψαράδων.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάλυσης, η Ασία ήταν η πιο πληγείσα περιοχή, με συνολικές οικονομικές απώλειες να αυξάνονται στα 49 δισ. δολάρια, ακολουθούμενη από την Αφρική στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια και τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Οι επιπτώσεις από τις καταστροφές είναι εκτενείς και απαιτούν άμεσες προσπάθειες για καλύτερη αξιολόγηση και κατανόηση της δυναμικής της προκειμένου να μετριαστεί το κόστος της”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του FAO QU Dongyu κατά την παρουσίαση της έκθεσης. «Η αυξημένη έκθεση σε κινδύνους έχει γίνει το« νέο φυσιολογικό »και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να επιδεινώσει αυτές τις προκλήσεις ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του FAO τόνισε ότι η έκδοση του 2021 έκανε μια ισχυρή υπόθεση για επένδυση στην ανθεκτικότητα και τη μείωση των κινδύνων, αποκαλύπτοντας την κλίμακα των επιπτώσεων καταστροφών σε διάφορους γεωργικούς τομείς, καθώς και παρείχε βασικές γνώσεις και μια σταθερή βάση για τον συντονισμό της αποτελεσματικής παγκόσμιας δράσης.