Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), QU Dongyu, χαρακτήρισε την αποκατάσταση των δασών ως μια πορεία προς την παγκόσμια ανάκαμψη και ευεξία.

«Τα υγιή δάση σημαίνουν υγιείς ανθρώπους. Τα δάση μας παρέχουν καθαρό αέρα, θρεπτικά τρόφιμα, καθαρό νερό και χώρο για αναψυχή, καθώς και για να συνεχίσει ο πολιτισμός», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής.

Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται από δασικές τροφές και 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν καύσιμα ή κάρβουνο για να μαγειρεύουν τα καθημερινά γεύματά τους, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής. “Τα δάση είναι επίσης πράσινα φαρμακεία. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, έως και το 80% όλων των φαρμακευτικών φαρμάκων βασίζονται σε φυτά.”

Ωστόσο, παρά τη σημασία τους, η έκταση των δασών συνεχίζει να συρρικνώνεται. Η πιο πρόσφατη Παγκόσμια Αξιολόγηση Δασικών Πόρων του FAO αναφέρει ότι κάθε χρόνο, ο κόσμος χάνει περισσότερα από 10 εκατομμύρια εκτάρια δάσους – μια περιοχή περίπου διπλάσια από το μέγεθος της Κόστα Ρίκα. “Μπορούμε να το αλλάξουμε. Έχουμε τις γνώσεις και τα εργαλεία”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής.

“Η αποκατάσταση των δασών – και η διαχείρισή τους πιο βιώσιμη – είναι μια οικονομικά αποδοτική επιλογή για την παροχή πολλαπλών οφελών τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη. Οι επενδύσεις στην αποκατάσταση των δασών” συνέχισε ο Qu “, θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 δημιουργώντας πράσινες θέσεις εργασίας, πόρους διαβίωσης, πρασίνισμα πόλεων και αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας”.

Τα δάση καλύπτουν λίγο περισσότερο από το 30% της παγκόσμιας χερσαίας έκτασης, ωστόσο περιέχουν περίπου το 80% της παγκόσμιας εδαφικής βιοποικιλότητας, το σπίτι για τα περισσότερα από τα είδη φυτών και ζώων που είναι γνωστά στην επιστήμη. Το έργο του FAO στη δασοκομία συγκεντρώνεται γύρω από τέσσερις προτεραιότητες: αναστολή της αποψίλωσης των δασών και υποβάθμιση των δασών. Αποκατάσταση δασών, αναδάσωση, αειφόρο χρήση των δασών για τη βελτίωση των πόρων που βασίζονται στα δάση και, τέλος, τη βελτίωση δεδομένων και πληροφοριών που σχετίζονται με τα δάση.

Καλύπτοντας το 41% της παγκόσμιας γης και φιλοξενώντας 2,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, οι ξηροί χώροι προμηθεύουν περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και υποστηρίζουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των δασών και των δασικών εκτάσεων μας.