Υπάρχουν πολλές νέες εναλλακτικές λύσεις για όσους έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα. Μία από αυτές είναι το γάλα σόγιας, αλλά στη σημερινή αγορά έχουν εμφανιστεί πολλές άλλες επιλογές.

Γάλα βρώμης

Καλό για άτομα με ευαισθησίες και περιορισμούς στα τρόφιμα, καθώς δεν περιέχει λακτόζη, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα και σόγια, καθώς και γλουτένη. Τα προϊόντα με βάση τη βρώμη είναι η τέλεια επιλογή για όσους προσπαθούν να βρουν μια εναλλακτική λύση για το γάλα. Έχει περισσότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες σε σύγκριση με άλλα φυτικά γάλατα, αλλά είναι υψηλότερο σε υδατάνθρακες και θερμίδες, περίπου 100 θερμίδες ανά μερίδα.

Γάλα σόγιας

Καλό για όσους αναζητούν μια διατροφική εναλλακτική λύση πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Γνωστό ως το αρχικό εναλλακτικό γάλα με βάση τα φυτά, το γάλα σόγιας δεν είναι νέο, αλλά εξακολουθεί να είναι ισχυρό στην αγορά. Έχει ισορροπημένη θρεπτική περιεκτικότητα και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Γάλα αμυγδάλου

Ενδείκνυται σε όσους αναζητούν μια επιλογή χαμηλών θερμίδων,  λόγω του τρόπου επεξεργασίας των αμυγδάλων για την παραγωγή γάλακτος.

Γάλα μπιζελιών

Προτείνεται σε όσους αναζητούν ένα πλούσιο σε πρωτεΐνη, εναλλακτικό γάλα με ξηρούς καρπούς. Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε ζάχαρη, το γάλα μπιζελιού είναι μια από τις νεότερες εναλλακτικές λύσεις στην αγορά που είναι συγκρίσιμη με το αγελαδινό γάλα. Ωστόσο, ως νεοεισερχόμενο, έχουν διεξαχθεί ελάχιστες έρευνες και μελέτες για τη στάθμιση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων.

Γάλα κάνναβης

Για άτομα που θέλουν ένα γάλα πλούσιο σε ωμέγα-3.Το γάλα κάνναβης είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και καρδιακά υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα Μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος για όσους προτιμούν ένα παχύτερο προϊόν. Το γάλα κάνναβης κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και χρόνια.

Γάλα καρύδας

Για όσους προτιμούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά. Το γάλα καρύδας που εξάγεται από το λευκό, σαρκώδες μέρος των ώριμων καρυδών, είναι σχετικά νέο στην αγορά. Λόγω του υψηλού αριθμού λιπαρών, δεν συνιστάται ως υγιεινή εναλλακτική λύση, αλλά για κάποιον με δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Μμπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση για την επίτευξη των στόχων πρόσληψης λίπους. Συνίσταται η αγορά ελαφρού γάλακτος καρύδας χωρίς ζάχαρη.