Τις αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) περιμένουν σημαντικά έργα ΑΠΕ που αφορούν στη Λάρισα, προκειμένου να ενταχθούν στο ειδικό αδειοδοτικό καθεστώς του νόμου 4608/2019. Πρόκειται για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον οργανισμό Enterprise Greece.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ypodomes.com η πρώτη στρατηγική επένδυση, η οποία αναμένεται να περάσει σύντομα από τη ΔΕΣΕ, είναι αυτή του Ομίλου Καράτζη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία.

Συνολικά η πρόταση αφορά στην εγκατάσταση 362,75 MW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος, ενώ το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 180 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο θα αποτελείται από 52 φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι χωροθετούνται στο Κιλκίς και τη Λάρισα.

Η έτερη επένδυση που περιμένει να πάρει και αυτή σύντομα τη βούλα της Στρατηγικής Επένδυσης είναι τα φωτοβολταϊκά της Ενιπέας–Archirodon στη Θεσσαλία.

Το υπό ένταξη έργο αφορά στη μελέτη και ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 700 ΜW και ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.022.407.000 kWh.

Το ύψος της προτεινόμενης επένδυσης ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ και οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα εγκατασταθούν στις περιοχές Σκοπιά και Καλλιθέα που βρίσκονται στο Δήμο Φαρσάλων.

Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν τις πιο έτοιμες για ένταξη στον ειδικό αναπτυξιακό νόμο, καθώς έχει λήξει η περίοδος της δημόσιας διαβούλευσης. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με το ypodomes.com είναι η έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Enterprise Greece και η εν τέλει αξιολόγηση από τη ΔΕΣΕ, όπου και θα δοθεί επισήμως η σφραγίδα της Στρατηγικής Επένδυσης.