Μπορεί να “τσιμπάει” σταδιακά το ελαιόλαδο σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά στην Κρήτη οι τιμές παραμένουν εγκλωβισμένες, με τις ελπίδες για – μικρή πάντως – ανάκαμψη να μετατίθενται για το επόμενο διάστημα, με την προϋπόθεση να ανοίξει η εστίαση για να αρχίσει η αγορά να απορροφά το λάδι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη “Νέα Κρήτη”, ζήτημα προκύπτει ως προς την ποιοτική υποβάθμιση του ελαιολάδου, καθώς λόγω του χρονικού διαστήματος από την παραγωγή μέχρι την εμπορία πολύ σύντομα αυτό πλέον θα ξεφεύγει από την ποιότητα του “εξαιρετικού παρθένου”, γεγονός που θα δημιουργήσει και την πτώση των τιμών!

Συγκεκριμένα, βάσει πληροφοριών που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, το πολυαναµενόµενο “ξεκλείδωμα” της εστίασης, ειδικά στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, έρχεται να ανακινήσει την εγχώρια αγορά ελαιολάδου, ανεβάζοντας παράλληλα και τις τιμές παραγωγού, που πλέον προσανατολίζονται προς τα 3,10 ευρώ το κιλό.

Βέβαια, η παράταση του λοκντάουν στην Ιταλία φαίνεται να δημιούργησε την περασμένη εβδομάδα ακινησία της αγοράς στη χώρα μας.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” , ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης τόνισε ότι «σήμερα που μιλάμε, η Κρήτη έχει κυρίως από τη φετινή ελαιοπαραγωγή αποθέματα περίπου 40.000 τόνων ελαιολάδου στις εγκαταστάσεις τόσο των ιδιωτών όσο και των συνεταιριστικών οργανώσεων. Οι τιμές παραγωγού είναι κολλημένες σε μια μέση τιμή που δεν ξεπερνάει τα 2,60 ευρώ το κιλό. Οι εμπορικές πράξεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Και περιμένουμε, αν ανοίξει η εστίαση, μήπως αλλάξει το σενάριο».

Επομένως, όπως διευκρινίζει ο Μύρων Χιλετζάκης, μέσα στην άνοιξη και με την προϋπόθεση ότι θα ανοίξει η εστίαση, «υπάρχει η ελπίδα της ανάκαμψης. Βέβαια, να μη μας διαφεύγει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Από το Πάσχα και μετά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση στο λάδι. Και εννοώ ότι το λάδι δε θα λέγεται πλέον “φρέσκο”. Και αυτό θα επηρεάσει τις τιμές αρνητικά»…

Όπως γράφει το Agronews, «στην ελληνική αγορά, μια από τις λιγοστές και μικρές πράξεις που σημειώθηκε στην περιοχή των Μολάων ανέβασε την τιμή της περιοχής στα 3 ευρώ το κιλό, από τα 2,95 που επικρατούσαν νωρίτερα. Αλλά και στη Μεσσηνία η τιμή των έξτρα παρθένων ενισχύθηκαν κατά 10 λεπτά το κιλό, στα 2,80 ευρώ, µε την Κρήτη να παραμένει σταθερή πέριξ των 2,90 ευρώ το κιλό. Όπως εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς, η τιμή του ελαιολάδου αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο, µε την προϋπόθεση ότι το καθεστώς λοκντάουν σε αγορές ενδιαφέροντος, όπως της Γερμανίας και της Ιταλίας και φυσικά της Ελλάδας, χαλαρώσει έστω και λίγο. Κάτι τέτοιο θα ενεργοποιούσε όχι µόνο τους Ιταλούς εισαγωγείς, αλλά και τις ελληνικές βιομηχανίες, οι οποίες την περασμένη άνοιξη κατάφεραν να ανακινήσουν την αγορά που είχε εγκλωβιστεί στα χαμηλά των 2,40 ευρώ το κιλό».