Η παγκόσμια αγορά ροφημάτων που θα περιέχουν στα συστατικά τους εκχύλισμα κάνναβης αναμένεται να παρουσιάσει αθροιστικό ετήσιο ρυθμό αύξησης 17,8% έως το 2025, αγγίζοντας τα 2,8 δισ. δολ. ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ερευνών αγοράς “Million Insights”.

Επί του παρόντος η αγορά είναι κατακερματισμένη και κυριαρχείται από μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες, πολλές εκ των οποίων εδρεύουν στον Καναδά, όπου η χρήση κάνναβης για φαρμακευτική χρήση επιτρέπεται.

Η ολοένα αυξανόμενη σημασία που αποδίδουν οι, νεαρότερης κυρίως ηλικίας, καταναλωτές στην υγεία και ευεξία, απομακρυνόμενοι από σκευάσματα που περιέχουν ανθρακικό, υδατάνθρακες, ζάχαρη κ.λ.π., αναμένεται να συμβάλει τα μάλα στην αύξηση του μεριδίου αγοράς των συγκεκριμένων προϊόντων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι, σύμφωνα με είδηση στο “Yahoo News”, το 2017 στις ΗΠΑ άνω των 55 εκατομμυρίων νεαρής ηλικίας καταναλωτών πραγματοποίησαν εκτεταμένη κατανάλωση ροφημάτων με εκχύλισμα κάνναβης.

Την τάση δε σπεύδουν να εκμεταλλευτούν και παραγωγοί αλκοολούχων, όπως η εταιρεία Heineken, η μπύρα “Hi-Fi Hops” της οποίας περιλαμβάνει εκχύλισμα κάνναβης και δη τετραϋδροκανναβιόλης (THC) και κανναβιοδιόλης (CBD). Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται στην έρευνα, τη σημαντικότερη αύξηση πωλήσεων στην εξεταζόμενη περίοδο 2019 – 2025 αναμένεται να σημειώσουν τα μη-αλκοολούχα ροφήματα

Η μεγαλύτερη αύξηση για τα συγκεκριμένα προϊόντα αναμένεται να σημειωθεί στη Βόρειο Αμερική, λόγω νομιμοποίησης της χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγική και φαρμακευτική χρήση. Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι, επί του παρόντος, 35 εκ των συνολικά 50 Πολιτειών έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς, ενώ 13 Πολιτείες έχουν απελευθερώσει ακόμη και τη ψυχαγωγική χρήση της.

Βασικοί παίκτες στην αγορά αποτελούν, σύμφωνα με την έρευνα, οι εταιρείες “The Alkaline Water Company”, “New Age Beverages Corporation”, “Koios Beverage Corporation”,  “Phivida Holdings Inc.”, “Dixie Brands Inc.”, “VCC Brand” και “Hexo Corp.”.

Στην Ευρώπη, τη σημαντικότερη ανάπτυξη αναμένεται να σημειώσουν οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας.