Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ερευνών αγοράς “Million Insights”, η παγκόσμια αγορά φυτικής προέλευσης (“plantbased”) υποκατάστατων κρέατος αναμένεται να σημειώσει αθροιστικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 19,4% το χρονικό διάστημα 2020 – 2027, αγγίζοντας έτσι τα 14 περίπου δισ. δολ. ΗΠΑ στο τέλος της εξεταζόμενης περιόδου, από 3,3 δισ. δολ. Η.Π.Α. το 2019 και 4 δισ. δολ. Η.Π.Α. το 2020.

Ως βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εξέλιξη αυτή αξιολογούνται, σύμφωνα με την έρευνα, οι εξής:

– Η συνεχώς αυξανόμενη αποδοχή της φυτοφαγικής διατροφής, από καταναλωτές υψηλής ευαισθητοποίησης για τη φυσική τους κατάσταση και την εμφάνισή τους, ιδίως δε στις ανεπτυγμένες αγορές.

– Αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για περιορισμό των εκπομπών που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις μονάδες παραγωγές κρέατος.

– Επαύξηση των φιλοζωικών αισθημάτων μεταξύ των καταναλωτών για τις συνθήκες εκτροφής και θανάτωσης των ζώων.

Ειδικά σε ότι αφορά στις Η.Π.Α., η συγκεκριμένη αγορά αναμένεται να σημειώσει σημαντικότατη άνοδο, καθώς οι καταναλωτές εκτιμούν όλο και περισσότερο τη φυτοφαγική διατροφή, η οποία εξασφαλίζει πλήθος ωφελημάτων, όπως χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και κορεσμένα λίπη, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνη C, με παράλληλη συνεχή βελτίωση των προσφερόμενων προϊόντων ως προς την υφή, γεύση, άρωμα και θρεπτικά συστατικά.

Επισημαίνεται ότι, όπως ενημερώνει σε σημείωμά του το Γραφείο ΟΕΥ Νέας Υόρκης, η έρευνα βεβαιώνει ότι η κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων πραγματοποιείται κυρίως σε χώρους μαζικής εστίασης (κλάδος HORECA), στον οποίο πραγματοποιήθηκε το 2019 το 57% της κατανάλωσης των συγκεκριμένων προϊόντων. Ομοίως, την τάση σπεύδουν να υιοθετήσουν ακόμη και αλυσίδες ταχυφαγείων, όπως τα “Subway”, “Burger King”, “MacDonald’s”, “Starbucks” κ.ά.

Έτερα σημαντικά ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνουν την ανάδειξη ως πρωταγωνιστή μεταξύ των φυτικής προέλευσης κρεάτων τα προϊόντα με βάση τη σόγια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 48% των προϊόντων της συγκεκριμένης κατηγορίας το 2019, καθώς επίσης και το γεγονός ότι βασική πρόκληση για ταχύτερη διείσδυσή τους και εκτόπιση των κλασικών προϊόντων κρέατος είναι η σημαντικά υψηλότερη τιμή τους. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το προϊόν “Beyond Burger” της εταιρείας “Beyond Meat” κοστολογείται με ανώτερη τιμή λιανικής πώλησης τα 12 δολ. ΗΠΑ η λίβρα, αφ’ης στιγμής το κλασικό αντίστοιχο μοσχαρίσιο προϊόν κοστολογείται μόλις 5 δολ. ΗΠΑ η λίβρα στις Η.Π.Α.

Ως βασικές εταιρείες του κλάδου αναφέρονται οι “Beyond Meat”, “Impossible Foods Inc.”, “Maple Leaf Foods (Field Roast & Maple Leaf)”, “Vegetarian Butcher”, “Conagra”, “Inc.,Kellogg NA Co.”, “Quorn”, “Amy’s Kitchen, Inc.”, “Tofurky”, “Gold&Green Foods Ltd.”, “Sunfed, VBites Foods Limited”, “S Kraft Foods, Inc.” κ.ά.