Το Βραβείο καινοτομίας της Copa Cogeca για τις γυναίκες αγρότισσες 2021 κέρδισαν η Nazaret Mateos Alvarez από την Ισπανία και η Immacolata Migliaccio από την Ιταλία, η μεν πρώτη για την οικολογική της προσέγγιση στην καλλιέργεια μανιταριών, η δε δεύτερη για τη χρήση ψηφιακών και τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στις καλλιέργειές της.

Στόχος του φετινού βραβείου, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές των Βραβείων, υποστηριζόμενοι από την Corteva Agriscience, ήταν να αναδειχθεί ο ρόλος των γυναικών στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων καθώς και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στη γεωργική δράση για το κλίμα.

Η Nazaret Mateos Alvarez από την Ισπανία, οικολογική αγρότης μανιταριών, απέσπασε το πρώτο βραβείο για την προσέγγισή της στην κυκλική οικονομία και τα μηδενικά απόβλητα. Παράγει βιολογικά περιστρεφόμενες ποικιλίες μανιταριών όλο το χρόνο, χρησιμοποιώντας γεωργικά απόβλητα από την περιοχή της για την παραγωγή τους, πουλώντας απευθείας στους καταναλωτές, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένες συσκευασίες και ενσωματώνοντας εργαστήρια μάθησης. Συνολικά, ο τρόπος παραγωγής είναι μοναδικός στην Ισπανία και το αποτέλεσμα είναι ένα γκουρμέ προϊόν με περιβαλλοντικές επιπτώσεις σχεδόν στο μηδέν.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Immacolata Migliaccio από την Ιταλία, μια βιολογική αγρότισσα που βελτιστοποιεί τη χρήση ψηφιακών και τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στις καλλιεργειές της. Διευθύνει το βιολογικό αγρόκτημα «Ortomami» στο Nocelleto di Carinola, στην επαρχία της Καζέρτα, από το 2010.

«Στην εταιρεία – εξηγεί η Immacolata – έχουμε χώρους κατασκευασμένους με ανακυκλωμένο υλικό: πλατφόρμες, τροχοί ηλεκτρικών καλωδίων, κουτιά, βάζα, πλαστικά, υφάσματα, πλακάκια. Και το όνομα Ortomami δεν είναι μόνο το όνομα της εταιρείας, είναι το αποτέλεσμα της οικολογικής βιώσιμης φιλοσοφίας της εταιρείας: τα προϊόντα αναπτύσσονται με την ίδια φιλική σχέση προσοχής και αγάπης που μπορεί να έχει μια μητέρα για το παιδί της. Η γεωργία ακριβείας με υπερσύγχρονες μονάδες ελέγχου και αισθητήρες που χρησιμοποιεί, συνδυάζονται τέλεια με τον ήχο της κλασικής μουσικής που δίνει μεγαλύτερη αντοχή στα φυτά ».

Λίγα λόγια για το Βραβείο

Το Βραβείο Καινοτομίας για Γυναίκες Αγρότισσες στοχεύει να αναδείξει τη συνεισφορά των γυναικών στην αγροτική ανάπτυξη, τη δασοκομία και τη γεωργία. Εισήχθη για πρώτη φορά το 2010 για να ρίξει φως στα εκατοντάδες καινοτόμα έργα που διεξάγονται κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη από τις γυναίκες αγρότες.

Η φετινή έκδοση φέρει τον τίτλο “Γυναίκες αγρότισσες στη θέση του οδηγού για την κλιματική κανοτομία”. Με τη γεωργία και τη δασοκομία της ΕΕ να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων, το ανεκμετάλλευτο δυναμικό ενδυνάμωσης των γυναικών μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, της αυτοαπασχόλησης και της καινοτομίας στην ευρωπαϊκή γεωργία. Ενώ οι γυναίκες αγρότισσες αντιπροσωπεύουν το 35% του αγροτικού εργατικού δυναμικού της ΕΕ, μόνο το 30% αναλαμβάνει τη θέση του διαχειριστή ή του ιδιοκτήτη της εκμετάλλευσης, ενώ το 80% των γυναικών χαρακτηρίζονται ως «σύζυγος του κατόχου».

Φέτος κατατέθηκαν 42 αιτήσεις από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, δείχνοντας πώς οι γυναίκες αγρότισσες ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και τον ενεργό ρόλο τους στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων στη γεωργική κλιματική δράση.