Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 18:30 το απόγευμα θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να επανεξεταστούν ζητήματα που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν ανακοινώσεις στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το ΥΠΕΝ ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση  για τα βασικά ζητήματα που έχουν ανακύψει από την ανάρτησή τους σε όλη τη χώρα. Η ρύθμιση όμως θα οριστικοποιηθεί αφότου εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναθεώρηση των δασικών χαρτών, ώστε να είναι απολύτως βέβαιο ότι οι όποιες ρυθμίσεις προταθούν στη Βουλή δεν θα είναι… θνησιγενείς, όπως οι αντίστοιχες για τις οικιστικές πυκνώσεις και την πώληση εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων σε αγρότες, που ακυρώθηκαν από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Στο μεταξύ κινητοποιήσεις έχουν προαναγγείλει οι αγρότες Ηρακλείου Κρήτης για σήμερα, στις 11 το πρωί, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Την Τρίτη προχωρά σε κινητοποιήσεις το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα.

Όπως επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, ο Αγροτικός Σύλλογος Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου:

Ζητάμε δασικούς χάρτες που θα υπηρετούν τις ανάγκες των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων:

  • Κανένα νέο χαράτσι σε βάρος μας.
  • Καμία επιβάρυνση από διαδικασίες που το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε χωρίς δική μας ευθύνη. Νομοθετική ρύθμιση για δωρεάν αντιρρήσεις χωρίς παράβολα. 
  • Παράταση προθεσμίας τουλάχιστον 1 χρόνου για δωρεάν αντιρρήσεις, σε όλες τις περιοχές που αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες και για τις παλιές αναρτήσεις.
  • Καμία επιβάρυνση για αναδασωτέες εκτάσεις που δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας.
  • Καμία επιστροφή ενίσχυσης/επιδότησης που πήραν βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι λόγω ανάρτησης δασικών χαρτών.
  • Να δοθεί δυνατότητα χρήσης δασικών εκτάσεων που είχαν εκχερσωθεί χωρίς άδεια και καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης.
  • Να μην αναγνωρισθούν και στους δασικούς χάρτες οι καταπατήσεις μεγαλοαγροτών, μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών κλπ.
  • Να λυθεί το πρόβλημα εξαιρέσεων από αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα, προορισμού.
  • Εξασφάλιση αναγκαίου προσωπικού/πόρων στις υπηρεσίες για προστασία των δασών.”