Σταθερή ανάπτυξη στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ για το 2020 καταγράφει η τελευταία μηνιαία έκθεση.

Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ ανήλθαν σε 184,3 δισεκατομμύρια ευρώ (αύξηση 1,4% σε σύγκριση με το 2019), ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 122,2 δισεκατομμύρια ευρώ (αύξηση 0,5%). Το επακόλουθο εμπορικό ισοζύγιο για το 2020 ανήλθε σε πλεόνασμα 62 δισεκατομμυρίων ευρώ, αύξηση 3% σε σύγκριση με το 2019.

Η Κίνα, η Ελβετία και η Μέση Ανατολή και η περιοχή της Βόρειας Αφρικής (MENA)) ήταν οι κύριοι προορισμοί για την ανάπτυξη των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ εξαγωγές τροφίμων το 2020. Στην περίπτωση της Κίνας, η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 3,22 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2019, με βάση το χοιρινό, το σιτάρι και τις βρεφικές τροφές. Ένα ευρύ φάσμα προϊόντων οδήγησε σε αύξηση των εξαγωγών προς την Ελβετία κατά 675 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ώθησαν τις αυξήσεις στην περιοχή MENA, ιδίως στη Σαουδική Αραβία, την Αλγερία και το Μαρόκο.

Η αξία των εξαγωγών της ΕΕ μειώθηκε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και τη Σιγκαπούρη. Οι εξαγωγές της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 467 εκατ. Ευρώ σε σύγκριση με το 2019, με τα σιτάρια, τα ζυμαρικά και τα ζαχαροπλαστικά μεταξύ των κύριων προϊόντων. Ωστόσο, η αξία των εισαγωγών της ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, με ιδιαίτερα οινοπνευματώδη ποτά και λικέρ. Ο Καναδάς σημείωσε σημαντική ανάπτυξη ως πηγή εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής από το ΕΕ το 2020, ιδίως για το κραμβόσπορο και το σκληρό σιτάρι. 

Όσον αφορά τις κατηγορίες προϊόντων, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος και σίτου αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με το 2019. Άλλες κατηγορίες προϊόντων που είχαν καλή απόδοση το 2020 είναι τροφές για κατοικίδια, έλαιο κατοικίδιων ζώων, πετρέλαιο κατοικίδιων ζώων, ελαιοκράμβη και ηλίανθος και ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα. Ωστόσο, οι τιμές εξαγωγής μειώθηκαν για τα οινοπνευματώδη και τα λικέρ, το κρασί, τα ακατέργαστα δέρματα και το βαμβάκι το 2020.

Ωστόσο, οι τιμές εξαγωγής μειώθηκαν για τα οινοπνευματώδη και τα λικέρ, το κρασί, τα ακατέργαστα δέρματα και το βαμβάκι το 2020.