Και όμως η Κως μπορεί να καυχιέται γιατί πρώτη σε όλη την χώρα απέκτησε από την DEVELOPMENT AEGEAN που σχεδίασε και κατασκεύασε στο νησί το πρώτο ηλιακό παγκάκι Made in Greece – Made in Kos με γνώμονα την αντοχή του σε υγρά κλίματα, την υψηλή αντοχή του σε περιβάλλοντα με υψηλή αλατότητα και φυσικά της αντοχής του στον χρόνο καθιστώντας το ιδανικό για κάθε λιμάνι, παιδική χαρά, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, λιμένες αίθουσες αναχώρησης, περιβάλλοντες χώρους αεροδρόμιων, ξενοδοχεία – πισίνες, γήπεδα, αλιευτικά καταφύγια, μαρίνες σκαφών, εμπορικά καταστήματα – καταστήματα εστίασης, στάσεις ταξί, στάσεις λεωφορείων, σκάφη αναψυχής, πλοία, υδατοδρόμια, γυμνάσια, λύκεια, χώρους αναμονής λιμένων, οργανωμένες πλαζ, παραλιακά μέτωπα και δεκάδων ακόμα άλλων χώρων εφαρμογής.

Μιλάμε με τον κ. Κουτσούφη Θεόδωρο ενός εκ των εφευρετών – δημιουργών της εν λόγω κατασκευής, κατά αρχάς τι μπορεί να προσφέρει το «ηλιακό παγκάκι της Κω» ποιες είναι οι χρήσεις του.

Το «ηλιακό παγκάκι της Κω» έχει πολλαπλές εφαρμογές κατά αρχάς ξεκινάμε ότι είναι το πρώτο ανατομικό παγκάκι στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. οπού έχουν εφαρμοστεί ειδικές ανατομικές κλήσεις στον σχεδιασμό του καθίσματος ούτως ώστε όποιος κάθετε να μην νιώθει την παραμικρή ενόχληση στην μέση του (μας προβλημάτιζε το θέμα με τις μεγάλες ηλικίες που είναι ένα μεγάλο ποσοστό των καλοκαιρινών επισκεπτών μας που θέλουν να απολαμβάνουν αμέριμνα και απόλυτα άνετα την παραμονή τους στον λιμένα ακόμα και σε ένα ανατομικό παγκάκι) αυτό το οφείλαμε δε και ως μια ελάχιστη τιμή στην μνήμη του δάσκαλου Ιπποκράτη της Κω που ήταν από τους πρώτους που εφάρμοζε πρακτικές ανατομίας για τους πάσχοντες με πρωτοποριακές για την εποχή συσκευές άκρως λειτουργικές.

Έχει κατασκευαστεί με γνώμονα τα καλυτέρα υλικά ο σκελετός του είναι inox mirror 316L ναυτικού τύπου ικανό να αντέχει στην φθορά του χρόνου ακόμα και εάν είναι τοποθετημένο πάνω στο κύμα, η ξυλεία που έχει επιλεγεί να είναι τα καθίσματα είναι από iroko Αφρικής ξύλο σκληρό και με μεγάλη διάρκεια ζωής αρκεί να υπάρχει μια ελάχιστη συντήρηση ένα λαδάκι teak ετησίως ώστε να παραμένει αναλλοίωτο στα χρόνια ζωής του αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν βρεθεί διατηρημένα ξυλά iroko πέραν των 30 ετών σε αρίστη κατάσταση σε παγκάκια στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τον σχεδιασμό κατά αρχάς θέλαμε ένα σύγχρονο αισθητικά παγκάκι φεύγοντας από την κλασσική επιλογή των φθηνών και γρηγορά διαβρωμένων υλικών (πολλές τάβλες μαζί) γιατί θεωρούμε ότι ένα παγκάκι δεν πρέπει να είναι απλώς ένα αναλώσιμο προϊόν αλλά ένα διαχρονικό προϊόν, ένα μέσο πολιτισμού, αλληλεπίδρασης και διασύνδεσης των χρηστών του, ικανό να κοσμεί κάθε σημείο οπού τοποθετείτε, με γραμμές λιτές ενιαίες και απολυτά καθαρές συνάμα και απόλυτα συνταιριασμένο με την νησιωτικότητα και με την ζεστασιά του ξύλου και το κυριότερο από όλα με εξαίσιο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Τα φωτοβολταικά πανελ έχουν συνολική ισχύ 100kw ικανά να μετατρέπουν την υψηλή ηλιοφάνεια του νησιού (92%) τους καλοκαιρινούς μήνες σε ηλεκτρική ενέργεια και μέσω του συσσωρευτή βαθειάς εκφόρτωσης εν συνεχεία να καλύπτουν τροφοδοτώντας τις ανάγκες φόρτισης και φωτισμού, τα πάνελ τα εμπεριέχουμε εντός ξύλινου πλαισίου που έχουμε προβλέψει να υπάρχει αντιβανδαλιστική προστασία, παραληλα η τοποθέτηση τους στα πλαϊνά του καθίσματος αριστερά και δεξιά, εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία τους κατά την διάρκεια της φόρτισης τους από τον ήλιο και ταυτόχρονα την δυνατότητα να μπορεί κάποιος τουρίστας επισκέπτης να μπορεί να κάτσει αναπαυτικά και να φορτίσει σε μια από τις 4 sub θύρες ταχείας φόρτισης 2.1Α το smart phone το tablet ή όποια ηλεκτρονική συσκευή έχει.

Επίσης προσφέρεται εξτρά η δυνατότητα το κάθε ένα από τα «ηλιακά παγκάκια της Κω» να προμηθεύεται και να εγκαθίσταται εντός της κατασκευής ένα router wife hot spot για λειτουργία διαμοιρασμού του ίντερνετ σε έως και 16 άτομα ταυτόχρονα με μια μέση απόσταση από το παγκάκι στα 15-20 μετρά ούτως ώστε να μπορεί να «δικτυώσεις ένα ολόκληρο λιμάνι περιμετρικά» και να εξυπηρετεί καθημερινά τους επισκέπτες του νησιού με δωρεάν ίντερνετ που μπορεί να τους καλωσορίζει πχ με ένα μήνυμα γραμμένο σε διάφορες γλώσσες.

Φανταστείτε έτσι λοιπόν ένα μικρό νησί χωρίς την παραμικρή υποδομή με ελάχιστους κάτοικους να μπορεί με αυτόν τον έξυπνο οικολογικό και πράσινο τρόπο και κυρίως αμεσότατο ειδικά εάν δεν έχει κάποιον τεχνικό δικτυών να αποκτήσει Wi-Fi hot spot άμεσα – λειτουργικά και με αυτόν τον τρόπο να μπορεί σιγά σιγά να μπαίνει σε λογικές χτισίματος smart city που είναι τοσο σημαντικό για την αναπτυξη των σύγχρονων Δήμων της χωράς μας και δη για τις οικονομίες των νησιών μας που εξαρτώνται απολύτως και από τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες μας, αλλά και τις βασικές υποδομές ίντερνετ που βοηθούν στην αμεσοτάτη αλληλεπίδραση των επισκεπτών μας με τους φίλους τους στην πατρίδα τους και όχι μόνο.

Την ίδια ώρα μπορεί να φορτίζει ταυτόχρονα 4 συσκευές με την μεγάλη αυτονομία που διαθέτει καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας καθώς και να παρέχει κρυφό διακριτικό ζεστό φωτισμό δημιουργώντας μια όμορφη αίσθηση στον επισκέπτη μας.

Όλα αυτά όμως δεν θα είχαν γίνει τίποτα εάν δεν υπήρχε μια ομάδα συνεργατών από την Κω που με τον επαγγελματισμό τους καθώς και την αγάπη τους για την εργασία τους μας βοήθησαν στο αποτέλεσμα που βλέπετε, αξίζει να αναφερθώ αρχικά στον Ξυλουργό μας κ. Κοντογιάννη Ευάγγελο που δημιούργησε το τοσο άρτιο εικαστικό αποτέλεσμα στην επεξεργασία του ξύλου, στον κ. Τσακίρη Αναστάσιο Διπλωματούχο Μηχανικό που μαζί του σχεδιάσαμε την ηλεκτρολογική συνδεσμολογία της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος καθώς και το τμήμα ανάπτυξης και σχεδιασμού της Aegean Development που φρόντισε να καταχωρήσει τα βιομηχανικά σχέδια ως πατέντα ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας καταφέρνοντας να είναι το πρώτο Ελληνικό «ηλιακό παγκάκι της Κω» και το πρώτο που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στο νησί της Κω και στην Ελλάδα χωρίς να χρειαζόμαστε να τα εισάγουμε από το εξωτερικό.

Βγαίνει σε 3 εκδόσεις η πρώτη έκδοση αφορά:

  1. «Ηλιακό παγκάκι της Κω» με χρήση Wi-Fi hot spot με φόρτιση smart phone tablet και φωτισμό »
  2. «Ηλιακό παγκάκι της Κω» με φόρτιση smart phone tablet και φωτισμό
  3. «Ανατομικό παγκάκι της Κω» για χρήση ως απλό παγκάκι σε περιοχές που λόγω αλατότητας ή πισίνες ξενοδοχείων θέλουμε να έχουμε μεγάλη διάρκεια ζωής, στιβαρή κατασκευή και άριστο εικαστικό αποτέλεσμα.

Ο Στόχος μας είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όλων των νησιωτών και των Ελλήνων να το δούμε σε κάθε λιμάνι σε κάθε νησί της χώρας μας, σε κάθε αεροδρόμιο σε κάθε ξενοδοχείο σε κάθε παιδική χαρά σε κάθε νοσοκομείο σε κάθε γήπεδο, κτλ. να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για το νησί μας και γιατί όχι να το εξάγουμε σύντομα στο εξωτερικό.

Αξίζει να αναφερθεί για την εμπορική μας αντιπροσώπευση για όλη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξουσιοδοτημένος αποκλειστικός αντιπρόσωπος μας είναι ο κος Τσακίρης Νίκος.

Αξίζει κλείνοντας να αναφερθεί ότι οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την φυσική ηγεσία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου της Κω καθώς και τον Δήμαρχο Κω κ. Θεοδόση Νικηταρά για την εμπιστοσύνη τους και την στήριξη στις κινήσεις καινοτομίας από επιχειρήσεις στο νησί δίνοντας το στίγμα ότι η Κως μπορεί να καινοτομήσει και να πέτυχει και δεν τις λείπει τίποτα απολύτως.

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία ευχή μας οπού ταξιδεύει και εγκαθίσταται να ακούγεται το όνομα της Κω του νησιού μας αλώστε μην ξεχνάμε ότι θα είναι για πάντα δικό μας το «ηλιακό παγκάκι της Κω»!!!.